Grudge match **

Stallone en De Niro doen wat ze kunnen, maar het blijft wringen.

PAULINE KLEIJER

komedie

Regie Peter Segal

Met Robert De Niro, Sylvester Stallone, Kim Basinger, Alan Arkin, Kevin Hart

In 19 zalen

'Stallone vs. De Niro' staat er groot op het filmaffiche van Grudge Match. Onder de tekst zijn de acteurs te zien - de een 67, de ander 70 jaar oud - met ontbloot bovenlijf, hangend in een boksring. En inderdaad: de film gaat over twee boksrivalen op leeftijd die elkaar nog één keer uitdagen voor een wedstrijd.

Een gimmick, natuurlijk. Sylvester Stallone werd beroemd als Rocky uit de gelijknamige boksfilmserie die begon in 1976 en Robert De Niro schreef geschiedenis als bokser Jake La Motta in Raging Bull (1980). In Grudge Match is De Niro Billy 'The Kid' McDonnen, Stallone is Henry 'Razor' Sharp, ooit zijn gevaarlijkste tegenstander. Waarom ze na dertig jaar besluiten elkaar opnieuw te bevechten, wordt netjes uitgelegd; het heeft te maken met een internethype, geldzorgen, ambitie en wrok. In elk geval gaat het niet zonder slag of stoot: steeds opnieuw dreigt een van de twee zich terug te trekken.

Het roept de vraag op of dat ook gold voor de acteurs. Wie heeft bedacht dat Grudge Match een goede stap was in hun carrière? Het langdradige, middelmatige scenario kan hen nauwelijks hebben overtuigd. Het moet wel om geld zijn gegaan, net zoals in de film. Maar hoeveel geld is genoeg voor het bezoedelen van door jezelf geschreven filmhistorie?

Dat is toch wat er gebeurt, al is Grudge Match lang niet zo slecht als gevreesd. De film flopte in Amerika en kreeg veelal vileine recensies, maar is in feite een doorsnee komedie met een paar aardige (en ook veel flauwe) grappen. Stallone en De Niro zijn niet slecht - ze storten zich goedmoedig in het avontuur en doen wat ze kunnen. Toch blijft het wringen. Grudge Match is simpelweg zo'n slecht idee dat het de hele film als een hinderlijke constructiefout in de weg zit.

undefined

Meer over