Grote zege voor Turkse regeringspartij

De partij die in 2002 de Turkse gevestigde politieke orde deed schudden met een verrassend grote verkiezingsoverwinning, de AKP van de huidige premier Recep Tayyip Erdogan, heeft zondag opnieuw verrast....

ANP

Deze uit de politieke islam voortgekomen partij van Gerechtigheid en Ontwikkeling (AK) verbaasde met bijna de helft van alle uitgebrachte stemmen, zo geven de uitslagen aan.

De economisch liberale partij behaalt met circa 47,5 procent van de stemmen niet alleen veel meer stemmen dan vijf jaar geleden maar zit ook ruim boven de opiniepeilingen die circa 40 procent voorspelden.

Erdogan kan alleen verder regeren met een ruime meerderheid in het parlement van 550 zetels. Hij staat ook sterker tegenover de uiterst conservatieve hoeders van de wereldlijke orde die Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) de Turkse republiek in de jaren twintig gaf. De politieke tweestrijd met hem leidde tot deze vervroegde verkiezingen.

De oppositie blokkeerde eerder dit jaar de benoeming van een nieuwe president van AK-huize, de huidige minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül. Erdogan opperde toen de president rechtstreeks te kiezen maar dat project heeft vertraging opgelopen. Naar verwachting poogt de nieuwe volksvertegenwoordiging binnenkort alsnog een overwegend ceremoniële president aan te wijzen, waarschijnlijk een compromiskandidaat want de AKP heeft wederom geen tweederde meerderheid.

Het aantal zetels dat de AK-partij heeft gewonnen kan in het Turkse kiesstelsel flink tegenvallen voor Erdogan omdat een partij die in het scheidende parlement geen zetels had, de ultra-nationalistische Partij van de Nationale Beweging (MHP), nu wel de kiesdrempel van 10 procent haalt. De MHP krijgt circa 80 zetels.

De grootste oppositiepartij is de officiële erfgenaam van Atatürks gedachtegoed, de Republikeinse Volkspartij (CHP) van Deniz Baykal. De CHP stelt opnieuw teleur met 16 tot 18 procent van de stemmen en kan op ongeveer honderd zetels rekenen.

De grote winnaar, AKP, moet door de intrede van de MHP in de Kamer mogelijk toch een stapje terug doen van ruim 350 zetels nu naar circa 335 in de nieuwe volksvertegenwoordiging. Voor de feestvreugde onder Erdogans gelederen maakt dat waarschijnlijk momenteel niet veel uit. De partij hoopte op 40 procent om de seculiere gevestigde orde die de regering-Erdogan zo vaak heeft dwars gezeten op zijn nummer te zetten. Dat is met bijna de helft van de stemmen weer verrassend goed gelukt.

Meer over