Grote zege Olijf bij verkiezingen in steden Italië

De plaatselijke verkiezingen van zondag in Italië zijn een grote overwinning geworden voor de centrum-linkse regeringscoalitie Olijf. Volgens exit-polls van gisteravond hebben de zittende Olijf-burgemeesters van Rome, Napels en Venetië hun rechtse tegenstanders met groot verschil verslagen....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Bijna tien miljoen Italianen, ongeveer een kwart van het electoraat, waren naar de stembus geroepen. Het ging om de verkiezing van de burgemeesters en gemeenteraden van 416 plaatsen, waaronder vijftien provinciehoofdsteden, en de besturen van vijf noordelijke provincies.

Het tellen van de stemmen begint vanochtend. Maar de peilingen bij de stembureaus over de burgemeestersverkiezingen in de grootste steden zijn al duidelijk genoeg.

De regel dat in tussentijdse verkiezingen de regeringspartijen terugvallen is niet opgegaan. In Rome kreeg burgemeester Francesco Rutelli (Groenen) tussen de 56 en 60 procent. Dank zij die absolute meerderheid is er geen tweede ronde nodig. De exit-polls kennen de rechtse kandidaat Pierluigi Borghini 20 procent minder toe dan aan Rutelli. Deze won vier jaar geleden pas in de tweede ronde met klein verschil van de rechtse kandidaat Fini.

Ook in Napels en Venetië waren vier jaar geleden twee ronden nodig. Antonio Bassolino van de linkse PDS had toen een zware dobber aan Alessandra Mussolini. Deze keer vaagde hij zijn onbekende rechtse tegenstander al in de eerste ronde weg met een percentage tussen de 69 en 73 procent. Ook in Venetië krijgt PDS-burgemeester Massimo Cacciari met zijn 62 à 66 procent ongeveer 40 procent meer dan de rechtse kandidaat.

In Genua had de Olijf de aftredende burgemeester laten vallen. De nieuwe man van de Olijf, Giuseppe Pericu, kreeg de meeste stemmen, maar lang niet genoeg voor de absolute meerderheid. Hij zal het in de tweede ronde op 30 november moeten opnemen tegen de kandidaat van rechts of die van een plaatselijke coalitie.

De Olijf haalde de absolute meerderheid in La Spezia, Salerno en Cosenza. In Chieti en Latina kregen de neofascistische burgemeesters een nieuwe ambtstermijn. In de overige steden is volgens de exit-polls ballotage zeker of mogelijk. In het Noorden dringt de separatistische Liga Noord alleen in Alessandria en Varese door tot de tweede ronde.

Premier Prodi's eerste reactie was dat de overwinning van de Olijf nog groter lijkt te worden dan was verwacht. Hij schrijft die zege vooral toe aan het goede bestuurswerk van de linkse burgemeesters. Rechtse leiders klaagden gisteravond dat hun kandidaten niet op konden tegen het overmachtige apparaat van de zittende burgemeesters.

Het had de rechtse leider Berlusconi vaak de grootste moeite gekost aan kandidaten te komen. Velen van hen waren voor de kiezers grote onbekenden.

De herkozen burgemeester Cacciari vond zijn grote overwinning een bewijs van het lage niveau van de oppositie en een veeg teken voor de democratie. Berlusconi vond de exit-polls geen verrassing.

Meer over