‘Grote zaak toewijzen aan meer aanklagers’

Grote strafzaken moeten niet meer door één officier van justitie worden geleid, maar door meerdere. Dat is de les die voorzitter Harm Brouwer van het college van procureurs-generaal (de top van het Openbaar Ministerie) trekt uit de mislukte vervolging van de Hells Angels....

In die zaak bepaalde de rechter vorige week dat het OM de Angels niet mag vervolgen omdat een officier tegen de regels in tapverslagen had bewaard van vertrouwelijke gesprekken tussen verdachten en hun advocaten. Justitie heeft hoger beroep tegen dat vonnis ingesteld.

Brouwer sprak met de verantwoordelijke officier, Gert Oldekamp, en raakte ervan overtuigd dat de fout ‘beslist geen opzet’ was, maar de aanklager in deze zaak het overzicht kwijtraakte.

‘Zijn rechercheteam liep leeg. Het was onnodig. Voor mij is dit een bevestiging: zo’n zware zaak mag niemand alleen draaien. Daar moet je twee, drie officieren op zetten, die elkaar aanspreken en corrigeren’, zei Brouwer vrijdag in De Telegraaf.

De voorzitter van het college van procureurs-generaal laat ook weten dat hij nog drie jaar wil bijtekenen omdat het OM juist nu belangrijke jaren doormaakt. Justitie is volop bezig met het onderzoek naar de liquidaties van topfiguren uit de criminele wereld. Brouwer zegt dat het onderzoek zich niet alleen concentreert op Willem Holleeder (die vorige week wegens afpersing van vastgoedhandelaren tot negen jaar cel werd veroordeeld), maar ‘veel breder’ is.

Meer over