Grote winst voor Vlaams Belang bij Belgische parlementsverkiezingen

Het uiterst rechtse Vlaams Belang is zondag de grote winnaar van de Belgische parlementsverkiezingen geworden: de partij wordt met ruim 18 procent van de stemmen meer dan drie keer zo groot, en is daarmee de tweede partij van Vlaanderen.

De vraag is of het cordon sanitaire, de weigering van de andere partijen om met Vlaams Belang samen te werken, standhoudt. Bij verschillende partijen gingen zondag stemmen op om het te doorbreken.

De winst voor Vlaams Belang gaat voor een groot deel ten koste van de Vlaams-nationalistische partij N-VA van Bart De Wever. Deze is gekrompen, maar blijft met 27,8 procent van de stemmen wel de grootste van Vlaanderen. ‘Ik wil het Vlaams Belang feliciteren met zijn overwinning’, zei De Wever zondag. ‘In een democratie heeft de kiezer altijd gelijk.’

De groei van Vlaams Belang werd wel verwacht, maar de schaal waarop dit is gebeurd, is een verrassing. De partij haalde op het platteland monsterscores. In het Oost-Vlaamse kanton Ninove haalde ze zelfs 46,5 procent van de stemmen.

De verwachte winst voor de groene partijen valt tegen. Tienduizenden mensen zijn de afgelopen maanden in België de straat op gegaan om te demonstreren voor het klimaat, maar in het stemhokje hebben mensen zich duidelijk door andere thema’s laten leiden: Groen heeft in Vlaanderen slechts twee extra zetels binnengehaald. De traditionele partijen (de sociaal-democratische SP.A, de liberale Open VLD en de christen-democratische CD&V) leveren allemaal in.

Wallonië

In Wallonië verloor ook de sociaal-democratische Parti Socialiste zetels, maar zij blijft daar wel de grootste partij. De liberalen van premier Charles Michel (MR) leverden licht in, terwijl de extreem-linkse partijen PVDA en PTB, en ook de groene partij Ecolo winst boekten. In het Brusselse gewest werden de groenen wel de grote winnaar.

Zoals verwacht wordt de vorming van een nieuwe federale regering met deze uitslag een lastig karwei: Vlaanderen heeft uiterst rechts gestemd, Wallonië links en groen. NV-A-leider De Wever heeft voor de verkiezingen al uitgesloten met PS en Ecolo te gaan samenwerken, net zoals deze partijen op hun beurt een veto over de N-VA hebben uitgesproken.

Na de verkiezingen van juni 2010 duurde de regeringsformatie 541 dagen, de langste formatie aller tijden.

Meer over