Grote wapenvondst in Amsterdam

De Nationale Recherche heeft ‘de grootste wapenvondst sinds jaren’ gedaan in Amsterdam. Een deel van de 181 wapens was vermoedelijk bedoeld voor een Noord-Ierse bende....

De Nederlandse politie begon in juli een onderzoek op grond van aanwijzingen uit Noord-Ierland. Het leidde dinsdagnacht tot de vondst van, onder meer, machinepistolen, geluiddempers en zevenduizend kogels. De politie arresteerde vier verdachten.

De actie werd voorafgegaan door invallen in Belfast en Dublin. Rechercheurs namen daar 41 vuurwapens en 20 kilo heroïne in beslag, en arresteerden vier mannen.

Volgens Ierse en Noord-Ierse media zijn enkele verdachten handlangers van de Ier Brian Meehan, die is veroordeeld voor de moord op Veronica Guerin in 1996.

Guerin was de meest vooraanstaande misdaadjournalist van Noord-Ierland en Ierland. Vanwege haar onthullende verhalen over drugsbaronnen werd de verslaggeefster van The Sunday Independent diverse keren bedreigd. Haar huis werd beschoten, iemand zette een pistool tegen haar hoofd en ze werd in haar been geschoten.

(tekst loopt door onder video)
]]>

De politie dwong Guerin aanvankelijk 24 uur per dag bewaking te accepteren, maar daar maakte ze een einde aan omdat het haar werk zou bemoeilijken.

In 1996 werd de journaliste met kogels doorzeefd door de bijrijder van een motor, toen zij in haar auto stilstond voor een stoplicht.

De moord hield volgens de politie verband met een publicatie over drugsbaron John Gilligan. Hij had Guerin kort voor de moord aangevallen toen ze hem bij zijn huis om commentaar vroeg. Gilligan dreigde haar te vermoorden als ze over hem schreef.

De moord zorgde voor een schok. De Ierse premier John Bruton sprak van een ‘aanval op de democratie’ en het parlement kwam met wetgeving om de georganiseerde misdaad aan te pakken. Er zijn twee films gemaakt over de journaliste.

Brian Meehan, de bestuurder van de motor waarop de moordenaar van Guerin zat, was lid van Gilligans bende. Hij vluchtte naar Amsterdam maar werd in 1997 opgepakt en uitgeleverd aan de Ierse autoriteiten. Vanuit zijn cel, waar hij een levenslange straf uitzit, zou Meehan het transport van drugs en wapens hebben georganiseerd dat deze week in Belfast is onderschept, voorafgaand aan de vondst in Amsterdam.

Meer over