Grote steden nemen maatregelen tegen drillmuziek

In grote steden neemt de politie maatregelen om door rapmuziek geïnspireerd geweld te voorkomen. Wijkagenten en rechercheurs volgen nauwkeurig de beelden die rappers, ook amateurs, op internet posten. Dat meldt Trouw.

In verschillende clips op YouTube zwaaien rappers met keukenmessen, ijspriemen en machetes. Beeld YouTube
In verschillende clips op YouTube zwaaien rappers met keukenmessen, ijspriemen en machetes.Beeld YouTube

In sommige van die video’s dagen jongeren elkaar uit tot het plegen van geweld, vaak met messen. In zogenoemde drillmuziek, afkomstig uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, wordt dit soort agressie verheerlijkt. Daar blijft het echter niet bij. Binnen de bijbehorende straatcultuur worden die teksten in daden omgezet. Ook in Nederland.

Drillmuziek zou een factor zijn in twee fatale geweldsincidenten in Amsterdam. De Amsterdamse rapper Jay-Ronne Grootfaam (18), die muziek maakte onder de artiestennaam Trappy Demon, werd in september gedood met een kapmes. Gondilio Lowland (19), artiestennaam Bolle, werd voor zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. Daarom neemt de politie in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam nu extra maatregelen.

Zorgen

Eerder al spraken de Amsterdamse hoofdcommissaris van de politie Frank Paauw en hoofdofficier van justitie John Lucas hun zorgen uit over de video’s. Lucas zei donderdag bij de Amsterdamse stadszender AT5: ‘Mijn zorg is groot. Je ziet dat jonge mensen heel makkelijk tot geweld overgaan en daar vervolgens dan weer raps over maken. Dat maakt wel heel zorgelijk en ook bang voor de toekomst: dat je het niet helemaal onder controle krijgt.’

Hij stelt dat oppakken, vervolgen en veroordelen niet genoeg is om hier een einde aan te maken. ‘Het strafrecht gaat het niet onder controle krijgen. Wij kunnen het oppakken en de afschuwelijke uitkomsten van dit soort gevechten bestraffen, maar de basis, de oplossing, hiervan zit in de wijk zelf. Je moet dit als samenleving niet willen en niet aanvaarden.’

Drillmuziek

Grimmige videoclips en agressieve straattaal, dat is het kenmerk van drillmuziek. Volgens sommigen fungeert dit rapgenre als katalysator voor de huidige geweldsgolf onder jongeren, ook in Nederland. Hoe zit dit precies?

Meer over