Grote sprong voorwaarts van sprinter Spier

Virgil Spier en Marcel van der Westen hebben zich bij de Nederlandse indoorkampioenschappen in Gent gekwalificeerd voor de Europese titelstrijd, over twee weken in Wenen....

ANP

Hordenloper Van der Westen veroverde goud met zijn toptijd van 7,68 seconden, maar Spier maakte indruk door de vlakke sprint en de horden te combineren. Het brak hem in de finales op, maar met 6,70 op de zestig meter was de buit toen al binnen.

In de hordenseries maakte Spier vervolgens een grote sprong naar 7,76. In de snel daarop volgende zestig-meterfinale werd de vermoeide oud-meerkamper echter door Martijn Ungerer afgetroefd met 6,68 tegen 6,73. Alphenaar Ungerer toonde aan dat zijn EK-kwalificatie van vorige week geen uitschieter was. 'Het Nederlands record van 6,63 is haalbaar', aldus Ungerer (23). 'Evenals de EK-finale.'

Sprintnestor Troy Douglas, zelf na een weekje griep goed voor brons, waarschuwde voor zelfoverschatting: 'Deze prestaties zijn mooi, maar de internationale top is weer een heel ander verhaal.' Later op de avond kwam Spier er niet aan te pas in de hordenfinale (vierde), maar Van der Westen des te meer. Met dank aan wat tegenslag, zo bleek: 'Ik verrekte in de serie een spiertje en had het na een valse start bijna opgegeven', aldus de Amsterdammer. 'Doordat ik voor het eerst niet aan tijden dacht, was ik ontspannen.'

Trainingsgenoot Robin Korving had Van der Westen al de tip gegeven zich op de techniek te concentreren. Zelf haakte de nationaal recordhouder licht geblesseerd af: 'Doodzonde, want ik voelde me super', aldus Korving. Spier en Van der Westen brachten het aantal Nederlandse atleten met een richtprestatie op tien. In Gent onderstreepten behalve Ungerer ook Lieja Koeman (18.05 meter kogelstoten) en het achthonderd meterduo Arnoud Okken en Bram Som hun kwalificatie.

Okken en Som vochten een mooi gevecht uit dat de pas 20-jarige Okken won in een nieuw persoonlijk van 1.47,48. Het tweetal staat respectievelijk achtste en dertiende op de Europese ranglijst, terwijl hoger geplaatste favorieten als de Rus Borzakovski, olympisch kampioen Nils Schumann en wereldrecordhouder Wilson Kipketer al hebben afgezegd.

De EK-kandidaten Wilbert Pennings (2.18 hoogspringen), Chris Tamminga (5.45 polshoog) en Monique De Wilt (4.02 polshoog) toonden zich ontevreden over hun prestaties, maar werden in elk geval kampioen. Polsstokhoogspringer Laurens Looije, vorige week nog goed voor 5.60 meter, bereikte niet eens het podium na het missen van zijn aanvangshoogte (5.25).

De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie wijst dinsdag haar afvaardiging voor de EK in Wenen aan. De ploeg kan nog groeien omdat WK-ganger Troy Douglas al eerder vormbehoud toonde. De jonge Rutger Smith kwam in Gent bovendien maar een decimeter te kort met zijn kogelstoot van 19.40 meter.

Misschien mogen bovendien Spier (21) en Sedoc (20) met hun tijd van 7,76 op de zestig meter horden nog hoop putten uit de woorden van Henk Kort. De technisch directeur van de atletiekunie: 'Het zijn richtprestaties en géén limieten. Voor talenten beschouwen we het EK indoor als opleidingstoernooi.'

Met tweederde van de kampioenen die het beter deden dan hun voorgangers, was het NK indoor 2002 van hoog niveau. Judith Vis won als enige twee onderdelen. Zowel op de zestig meter horden (8,28 seconde) als bij verspringen (6.26 meter) steeg ze flink op de nationale ranglijst aller tijden (respectievelijk vierde en tiende). Op beide onderdelen komt de Goudse van Rotterdam Atletiek waarschijnlijk net te kort voor uitzending naar Wenen.

Meer over