nieuwsavondklokrellen

Grote rellen blijven dinsdagavond uit, ‘ik hoop dat goede trend is ingezet’

Na de zware rellen van de afgelopen dagen keerde de rust op veel plekken dinsdagavond terug. Dankzij aanhoudingen en de inzet van de Mobiele Eenheid op meerdere plekken, lukte het de politie om grote ongeregeldheden te voorkomen. Wel werden in Rotterdam 81 mensen aangehouden, onder meer voor vernieling en het negeren van de avondklok.

De ME rukt uit met politiehonden in de Amsterdamse wijk Osdorp. Beeld Joris van Gennip
De ME rukt uit met politiehonden in de Amsterdamse wijk Osdorp.Beeld Joris van Gennip

Bij Nieuwsuur zei Willem Woelders, nationaal commandant corona van de politie, aan het begin van de avond dat ‘het beeld een stuk rustiger is dan maandag’. Al waarschuwde hij dat het nog te vroeg is om de balans op te maken. ‘Het is na een avond niet gelijk over, maar ik hoop dat de goede trend is ingezet.’

Mede dankzij de noodbevelen die in meerdere gemeenten waren uitgevaardigd, trad de politie snel op tegen rondhangende groepen jongeren. In Rotterdam hield de politie 81 mensen aan, onder meer vanwege samenscholing en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Hoewel een aantal van hen vernielingen pleegde, bleven grote ordeverstoringen uit. Er raakte niemand gewond. ‘We zijn vanaf het begin gaan waarschuwen. Dat werkt’, zei de politie tegen RTV Rijnmond.

Maandagavond kwamen agenten in Rotterdam-Zuid tegenover een menigte van zeker honderd relschoppers te staan, die een ravage aanrichtten en winkels plunderden. Ook dinsdag waren er volgens de politie oproepen op sociale media tot rellen en plunderen. De focus lag daarbij vooral op Rotterdam.

Om beter voorbereid te zijn op nieuwe ongeregeldheden waren er een dag later veel meer politiemensen op de been, onder wie drie keer zo veel ME’ers. In het gebied Feijenoord, waar een noodbevel gold, stuurde de politie ruim voor het ingaan van de avondklok iedereen naar huis.

Kort en krachtig optreden op de Beijerlandselaan en de Putselaan heeft erger voorkomen, aldus de Rotterdamse politie. Het merendeel van de verdachten is aangehouden op Rotterdam-Zuid en komt daar ook vandaan, meldt de politie. Het gaat veelal om jongeren die nog thuis wonen

In Amsterdam moest de ME in actie komen in het westelijke deel van de stad. In de wijk Osdorp stak een groep jonge mannen en jongens zwaar vuurwerk af. Nadat de ME een linie had gevormd, keerde de rust terug.

In onder meer Den Bosch en Maastricht trokken voetbalsupporters door de straten om hun stad te beschermen.

Lees ook

Supporters, veelal uit de harde kern van voetbalclubs, werpen zich op als hoeders van de stad. Ze willen de stad van ‘hun’ club beschermen tegen de rellen naar aanleiding van de avondklok. Lees hier meer.

Meer over