nieuws

Grote meerderheid wil verkiezingen door laten gaan

Bijna 80 procent van de Nederlanders wil dat de verkiezingen gewoon doorgaan, ondanks de coronacrisis. Zo'n 13 procent wil dat de gang naar de stembus wordt uitgesteld, maar een deel van die groep was toch al niet van plan om te gaan stemmen of twijfelt nog.

Vrijwilligers telden de stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.  Beeld ANP
Vrijwilligers telden de stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.Beeld ANP

Dat blijkt uit een representatief onderzoek van I&O Research onder ruim 2.200 kiezers. Van de mensen die wel zeggen te gaan stemmen geeft 11 procent er de voorkeur aan om de verkiezingen uit te stellen tot de pandemie voorbij is.

Een klein deel van de kiezers wil vanwege de coronacrisis niet naar de stembus gaan. Uit angst voor besmettingen zegt 2 procent de verkiezingen dit keer te laten schieten. Omgekeerd zegt 93 procent van de mensen die wil gaan stemmen dat ook gewoon te gaan doen als de coronapandemie nog heerst op 17 maart.

Het zijn de 70-plussers die zich nog het minst laten afschrikken: 94 procent van alle stemgerechtigden in die leeftijdscategorie heeft de intentie om te gaan stemmen. Wat mogelijk meespeelt, is dat deze groep al vanaf 24 februari per post mag stemmen. Verder zijn er weinig verschillen tussen de leeftijdscategorieën of de aanhang van partijen te bespeuren.

Het demissionaire kabinet is vooralsnog van plan om de verkiezingen door te laten gaan. Op 15 maart gaat er al minstens één stemlokaal per gemeente open, zodat mensen die angst hebben voor corona al eerder hun stem kunnen uitbrengen. De rest van de kiezers gaat dan op 17 maart naar de stembus.

Meer over