NieuwsFranse anti-islamwet

Grote meerderheid Frans parlement stemt in met strenge anti-islamwet

Een ruime meerderheid van het Franse parlement is dinsdag akkoord gegaan met een stevigere aanpak van islamitisch radicalisme. De nieuwe wet, bestaande uit 51 uiteenlopende artikelen, maakt het onder meer mogelijk moskeeën en scholen waar radicalisatie optreedt veel strenger in de gaten te houden. Volgens critici is de wet in strijd met religieuze vrijheid.

Twee vrouwen demonstreren in Parijs tegen de strenge anti-islamwet, die niettemin door het Franse parlement werd aangenomen.  Beeld AFP
Twee vrouwen demonstreren in Parijs tegen de strenge anti-islamwet, die niettemin door het Franse parlement werd aangenomen.Beeld AFP

De wet werd uiteindelijk goedgekeurd na wekenlange kritiek van zowel links als rechts en zeker 135 uur aan Kamerdebatten, waarna in totaal 313 amendementen werden toegevoegd aan de tekst. De afgelopen jaren was Frankrijk slachtoffer van ongeveer dertig terreuraanslagen. Vooral sinds de drie aanslagen eind vorig jaar, waaronder de onthoofding van leraar Samuel Paty door een moslimextremist, raakte de komst van de wet in een stroomversnelling. Volgens de Franse regering tasten de extreme moslimgemeenschappen de eenheid van het land aan.

Een van de doorgevoerde aanpassingen was dat de woorden ‘islam’ en ‘moslim’ niet langer in de wettekst mochten voorkomen. Dat de wet echter wel degelijk over de islam gaat, bleek dinsdag eens te meer toen minister Gérald Darmanin van Binnenlandse Zaken in het parlement zei dat radicale moslims eigen gemeenschappen creëren die losstaan ​​van de ‘onwankelbare seculiere identiteit’ van Frankrijk. ‘Ons land is ziek van separatisme, vooral van het islamisme dat onze nationale eenheid beschadigt’, zei hij. ‘We moeten het medicijn vinden.’

Online haatzaaien

Als de wet later dit jaar ook de Senaat passeert, wordt het in Frankrijk onder meer mogelijk artsen boetes of zelfs celstraffen op te leggen als ze maagdelijkheidstesten uitvoeren. Ook komen er sancties tegen polygamie en gedwongen huwelijken, net als strengere regels voor religieus (thuis)onderwijs. Verder wordt online haatzaaien strafbaar en wordt het voor de overheid gemakkelijker gebedsruimtes te sluiten zodra die gebruikt worden om haatzaaiende ideeën te verspreiden, of als ze door buitenlandse groeperingen worden gefinancierd.

Veel linkse politici vrezen dat de nieuwe wet de religieuze vrijheid in Frankrijk beknot en bovendien moslims stigmatiseert, wat een serieus probleem is in het land met de grootste moslimgemeenschap van Europa. De islam is het na het katholicisme de tweede religie van het land.

Volgens de regering echter bestrijdt de wet helemaal geen religies, maar enkel de pogingen van extremisten het land over te nemen. Die mening wordt ook in veel Franse moslimkringen gedeeld. Zo noemde Ghaleb Bencheikh, hoofd van de Franse Islam Stichting, de wet in een recent interview ‘oneerlijk, maar noodzakelijk’ in de strijd tegen radicalisme.

Rechtse politici lieten dinsdag vooral weten dat de wet wat hen betreft niet ver genoeg gaat. Zo pleitte de radicaal rechtse leider Marine Le Pen, die bij de verkiezingen volgend jaar wordt gezien als de belangrijkste rivaal van president Macron, voor een extra verbod op hoofddoekjes in alle openbare ruimtes. Waarschijnlijk wordt radicalisering en binnenlandse veiligheid het belangrijkste thema bij die presidentsverkiezingen.

Lees ook:

Je uitspreken tegen de radicale islam mag niet iets van extreem-rechts worden, waarschuwt journalist Caroline Fourest. ‘Zolang je godsdienst niet aan banden legt, gaan gelovigen hun gang.’

Hij is de jongste minister van Binnenlandse Zaken, en zeker ook de meest uitgesprokene. Gérald Darmanin, de belangrijkste man achter de anti-islamwet, geldt als de kroonprins van traditioneel rechts.

Meer over