Grote kans op vertrek baas belastingdienst

De dagen van Jenny Thunnissen als hoogste baas van de Belastingdienst lijken geteld. Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën weigerde vandaag berichten over Thunnissens aanstaande vertrek te ontkennen.

Door Douwe Douwes

De Jager heeft volgende week een besloten overleg met de Tweede Kamer. Onderwerp daarvan is onder meer de integriteit van de dienst. Thunnissen (56) is in opspraak gekomen omdat ze toezichthouder was bij een ziekenhuis, dat dubieuze fiscale constructies bleek te hebben gebruikt. De Jager zei vandaag dat er ‘geen enkele aanleiding is om te twijfelen aan haar integriteit’. Hij wilde verder niet op de berichtgeving ingaan, maar zei niet dat Thunnissen hoe dan ook op haar post blijft.

Het personeelsbeleid binnen het ministerie van Financiën is geen zaak van de Tweede Kamer. ‘Daar moeten we ver van blijven’, zegt Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks. Maar indirect staat het vertrek van Thunnissen wel degelijk op de agenda van het De Jagers overleg met de Kamer.

Thunnissen is sinds 2000 directeur-generaal van de Belastingdienst. Onder haar leiding verwerd de fiscus van de best lopende Rijksdienst tot brekebeen van de overheid. De dienst werd in de afgelopen jaren geconfronteerd met stevige bezuinigingen en een groot pakket aan nieuwe taken – waaronder de uitkering van miljoenen toeslagen per maand. Intussen voerde Thunnissen een ingrijpende reorganisatie door, terwijl de automatisering van de dienst steeds grotere gebreken vertoonde.

Ondanks de problemen bij de dienst heeft Thunnissen altijd het vertrouwen gehouden van de staatssecretarissen onder wie zij opereerde. Normaal gesproken blijft een topambtenaar vijf jaar op een functie zitten. Thunnissen, die haar hele werkzame leven bij de Belastingdienst heeft gewerkt, werd verzocht aan te blijven.

Meer over