Grote hypotheekverstrekker VS valt om

Het federale bureau greep in omdat klanten hun tegoeden massaal begonnen op te eisen uit vrees voor faillissement.

ANP

IndyMac is een van de grootste spaar- en hypotheekbank van de VS en de op twee na grootste financiële instelling die er ineenstort, na de ondergang van de Continental Illinois National Bank and Trust Company in 1984.

Vijfde faillissement
De hypotheekverstrekker uit Pasadena (Californië) is voorts de vijfde financiële instelling die dit jaar in de Verenigde Staten bezwijkt als gevolg van de kredietcrisis en de ingezakte huizenmarkt.

In elf dagen tijd werd bij de IndyMac Bank meer dan 800 miljoen euro van rekeningen gehaald. OTS-directeur John Reich concludeerde dat de bank niet meer kan voldoen aan de eisen van rekeninghouders. De OTS heeft de instelling voorlopig toevertrouwd aan de FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation).

Kosten
Deze overheidsinstelling die bankdeposito's van meer dan 8.500 Amerikaanse banken verzekert, wil het bedrijf financieel zo gezond mogelijk maken en in de toekomst verkopen. De IndyMac Bank is maandag weer open als IndyMac Federal Bank FSB. De reddingsoperatie gaat de FDIC volgens schattingen ergens tussen 2,5 en 5 miljard euro kosten.

Het ingrijpen bij IndyMac volgde op een uiterst roerige vrijdag waarop voor het lot werd gevreesd van twee cruciale banken die hypotheken verstrekken en verhandelen, de Federal National Mortgage Association (Fannie Mae) en de Federal Home Mortgage Corporation (Freddie Mac). ‘Fannie en Freddie’ zijn eigenaar van of staan garant voor meer dan de helft van alle uitstaande hypotheken in de VS. Daarmee vormen ze in de ogen van velen een onmisbare pijler van de Amerikaanse economie.

Geruchten
De Amerikaanse president George Bush liet daarom vrijdag persoonlijk weten dat zijn minister van Financiën, Henry Paulson, en de directer van de Centrale Bank, Ben Bernanke, zich intensief met ‘deze twee belangrijke instituten bezighouden’. Paulson heeft geruchten tegengesproken als zou de Amerikaanse overheid op het punt staan de hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae over te nemen. Paulson liet weten de banken ‘te willen steunen in hun huidige vorm’.

(Reuters) Beeld
(Reuters)
Meer over