Grote goedzak

Het zijn van die films waarvoor festivals zijn uitgevonden. Klein, fijn, uit een ver land zonder een grote filmtraditie - je weet bij voorbaat dat er geen massa's voor naar de bioscoop komen. En in het verlengde daarvan is de kans klein dat-ie ooit op tv te zien zal zijn. Al zijn ook daar een paar reservaten die ruimte bieden aan dat soort films. Nederland 2 kent een traditie om trots op te zijn. En de Duits-Franse cultuurzender Arte vertoont ze weleens. Dus liefhebbers koesteren die zender, ondanks de gruwelijke nasynchronisatie.

Vanavond vertoont Arte de debuutfilm van de Argentijnse regisseur Adrián Biniez. De toen 35-jarige rockmuzikant kreeg van het Rotterdamse filmfestival (het Hubert Bals Fonds) en de Nederlandse co-producent IDTV geld en maakte een ontroerende en humoristische vertelling over een kolossale, eenzame bewaker in een supermarkt, die de tijd doodt voor de tv (als hij niet werkt) en voor de monitoren (als hij wel werkt). Wanneer zijn blik op een dag de schoonmaakster Julia vangt, wordt hij stante pede verliefd en komt hij in actie - nou, ja, actie ... Er gebeurt nog altijd niet veel in Gigante, maar de timing waarmee debutant Biniez de weinige dingen die gebeuren laat gebeuren, is zo goed dat je je geen moment verveelt. De sfeer blijft die van goedmoedige gelatenheid, wat prima past bij de verrassend sterke hoofdrollen; beide acteurs hadden nauwelijks ervaring voor zij dit onhandige-jongen-ontmoet-spontaan-meisje-sprookje moesten verbeelden. Gigante won op een paar festivals prijzen, kreeg in Nederland een bioscooproulement (5 zalen) en is nu dan zelfs op tv te zien. Het kan dus wel.

Gigante (Adrián Biniez, 2009)

Arte, 21.45-23.10 uur.

Men in Black

(Barry Sonnenfeld, 1997) Geestige en slimme actiekomedie, waarin Will Smith en Tommy Lee Jones het als gespecialiseerde veiligheidsagenten opnemen tegen buitenaardse asielzoekers. De aliens zijn doorgaans niet van mensen te onderscheiden, maar hebben soms wel kwade bedoelingen. De humor van het op een strip gebaseerde verhaal schuilt vooral in de absurde situaties en de tegenstelling tussen oudgediende en droogkloot Jones en nieuwkomer en woesteling Smith.

RTL 7, 20.30-22.30 uur.

(500) Days of Summer

(Marc Webb, 2009) De voice-over aan het begin van (500) Days of Summer schetst een wereld die bestaat uit twee soorten mensen: mannen en vrouwen. Een van die mannen, Tom (Joseph Gordon-Levitt), is een volbloed romanticus, iemand die niet gelooft dat hij écht gelukkig kan zijn tot hij de ware liefde ontmoet. Die liefde vindt hij wellicht bij Summer (Zooey Deschanel), een prachtig meisje met een hartvormig moedervlekje en liefde voor Britse popmuziek uit de jaren tachtig. Maar als het om de liefde gaat is Summer cynisch. Met haar gescheiden ouders en veel onverwerkte teleurstellingen gelooft ze niet meer in, zoals ze het noemt, fantasie. Toch brengen ze vijfhonderd dagen door in elkaars leven. Een tijd van woest aantrekken en hard afstoten. Waar het misging? Regisseur Webb springt kriskras door die vijfhonderd dagen om deze vraag te beantwoorden. Dat lijkt wat gekunsteld, maar storend is dat niet, want dit is bovenal een fijngevoelige, eerlijke en origineel vertelde liefdesgeschiedenis, met een smakelijke soundtrack vol frisse popliedjes. Van Feist tot Simon & Garfunkel, Jack Peñate en Belle & Sebastian.

RTL 5, 22.45-00.35 uur.

Adrián Biniez

undefined

Meer over