Grote giften aan partijen moeten openbaar gemaakt

Politieke partijen moeten vanaf 1 januari 2015 bij giften van meer dan 4.500 euro openbaar maken van wie het geld afkomstig is. In de Eerste Kamer tekende zich daarvoor dinsdag een ruime meerderheid af.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MAARTJE BAKKER

DEN HAAG - Het staat al in de jaarverslagen van coalitiepartijen VVD en PvdA, maar verplicht was het tot nu toe niet om giften openbaar te maken. De partijen bepaalden voor zichzelf de grens: 500 euro bij de PvdA, 4.538 euro bij de VVD.

Binnenkort hebben landelijke politieke partijen die vrijheid niet meer. Dan staat in de wet dat bij alle giften van meer dan 4.500 euro naam en adres van de gever openbaar moeten worden. Kandidaat-volksvertegenwoordigers die voor zichzelf campagne voeren, vallen er ook onder. Neveninstellingen, zoals een jongerenorganisatie of het wetenschappelijk bureau, mogen wel ongezien blijven storten in de partijkas. Partijen die giften geheimhouden, wacht een boete van maximaal 25.000 euro.

In de Eerste Kamer vonden veel partijen dat ook kleinere giften moeten worden prijsgegeven aan de openbaarheid. Dat is Nederland aangeraden door de Groep van Staten tegen Corruptie, waarin Europese landen en de Verenigde Staten elkaar de maat nemen. 'En we moeten iets met zo'n advies doen', zegt SP-senator Arjan Vliegenthart. 'Anders kunnen ook Rusland en Azerbeidzjan zich er gemakkelijk aan onttrekken.' Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken verdedigde de door hem gekozen grens vooralsnog als 'het redelijke midden', maar de verwachting is dat hij op den duur toch omlaag gaat.

Waterdicht is de nieuwe wet niet. Partijen kunnen anoniem geld ophalen, ervoor kiezen de boete te incasseren of giften laten binnenkomen bij tal van vriendenstichtingen. In de Tweede Kamer maakte de PVV er geen geheim van door de mazen van de wet te zullen glippen.

Daarvan lijkt de partij nu teruggekomen. 'Iedereen moet zich aan de wet houden en wij zijn ook van plan dat te gaan doen', zei PVV-senator Gabriëlle Popken. Wel heeft de partij bedongen dat giften niet openbaar hoeven te worden als de veiligheid van de donateur in het geding is.

undefined

Meer over