'Grote drie': toch investeren in SNS

Onverwacht goed nieuws voor het noodlijdende SNS Reaal: ING, ABN Amro en de Rabobank zouden er 400 miljoen euro in willen steken.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - ING, ABN Amro en de Rabobank gaan SNS Reaal toch de helpende hand toesteken. De drie grootste Nederlandse banken zouden bereid zijn ongeveer 400 miljoen euro in de noodlijdende branchegenoot te investeren. Dat meldde RTL Z woensdag op basis van anonieme bronnen.

Beleggers reageerden uitgelaten op het nieuwsbericht. De beurskoers van SNS Reaal, die vorige week diep was weggezakt, schoot gistermiddag bijna 19 procent omhoog.

ABN Amro en ING leken geen bijdrage te kunnen leveren aan de redding van SNS Reaal omdat zij van de Europese Commissie geen overnames mogen doen. De Commissie heeft dat verbod ingesteld omdat ABN Amro en ING net als SNS Reaal in 2008 staatssteun hebben gekregen. Voor de Rabobank geldt zo'n verbod niet, maar die bank zou weinig zin hebben om in zijn eentje de kolen uit het vuur te halen.

RTLZ berichtte dat het acquisitieverbod van Brussel via een slimme constructie wordt omzeild. De drie banken zouden niet direct in SNS Reaal investeren, maar zich aansluiten bij een consortium van andere private investeerders. Dat consortium zou in totaal 1,9 miljard euro in SNS Reaal willen investeren, waarvan dus 400 miljoen gefourneerd wordt door de drie grote Nederlandse banken. Onder de andere investeerders in het consortium bevinden zich waarschijnlijk een of meerdere buitenlandse partijen.

RTLZ suggereerde dat de Europese Commissie de consortiumtruc nog moet goedkeuren, en dat onzeker is of Brussel er toestemming voor geeft. Of er een alternatief klaarligt als Brussel 'nee' zegt, is evenmin duidelijk.

SNS Reaal had woensdag in elk geval zelf de regie nog in handen. De nieuwe Interventiewet geeft De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën de mogelijkheid om in geval van nood de macht bij een bank over te nemen. DNB en Financiën hebben daar tot nu toe blijkbaar geen gebruik van gemaakt.

De Telegraaf schreef gisteren op basis van 'Haagse bronnen' dat Dijsselbloem SNS Reaal tot 1 februari de tijd heeft gegeven om zelf met een oplossing te komen. Dat impliceert dat DNB en Dijsselbloem een beroep zullen doen op de Interventiewet, tenzij de bank-verzekeraar de onderhandelingen op heel korte termijn succesvol weet af te ronden.

De woordvoerder van SNS Reaal wilde gisteren geen commentaar geven op de berichtgeving van RTLZ en De Telegraaf. Maandag gaf de financiële instelling een persbericht uit met summiere informatie over de stand van de onderhandelingen. Daarin werd gerept van een kapitaalinjectie door private investeerders en een omvangrijke aandelenemissie en 'transacties' die achtergestelde leningen betreffen. SNS heeft voor 1,8 miljard euro aan achtergestelde leningen op de balans staan.

Dat laatste wijst erop dat SNS Reaal een deel van de kosten van het reddingsplan op zijn schuldeisers wil afschuiven. Zij kunnen onder druk worden gezet om van een deel van hun vordering af te zien, omdat hun verlies waarschijnlijk groter uitpakt als het reddingsplan mislukt. SNS Reaal honoreert daarmee de wens van minister Dijsselbloem. Hij zei vorige week in de Tweede Kamer dat de schuldeisers van SNS Reaal wat hem betreft 'maximaal' moeten meebetalen aan de redding van het bedrijf.

De rechtbank in Utrecht heeft SNS Bank woensdag veroordeeld voor het plegen van wanprestatie. De bank liet particulieren via een verboden constructie beleggen in zeer riskante fondsen, waaronder enkele van de beruchte fraudeur Bernard Madoff. De rechtbank oordeelt dat SNS Bank tegenover de particuliere beleggers ernstig in gebreke is gebleven en hen onvoldoende heeft geïnformeerd over de risico's. Voor 2009 konden zo'n vierhonderd beleggers via SNS Bank beleggen in Amerikaanse fondsen die vanwege hun riskante beleid alleen voor professionele beleggers zijn bedoeld. In 2011 beboette de AFM SNS Bank al voor hetzelfde vergrijp. De beleggers verloren gemiddeld enkele tonnen per persoon toen de fondsen, waaronder die van meesteroplichter Madoff, in 2008 het loodje legden. Een deel van de gedupeerden schikte in 2009 met SNS Reaal, maar honderd beleggers spanden een civiele procedure aan om SNS Bank aansprakelijk te stellen. Zij wonnen die zaak gisteren en kunnen nu met het vonnis in de hand individueel procederen om een schadevergoeding van SNS Bank los te peuteren.

Veroordeeld wegens wanprestatie

undefined

Meer over