Grote Amsterdamse taxicentrale krijgt verbod

TCM, een van de grootste taxicentrales van Amsterdam, is haar vergunning kwijtgeraakt. Volgens de gemeente Amsterdam is er 'een ernstig gevaar' dat het bedrijf de vergunning gebruikt voor criminele activiteiten. Bij de taxicentrale zijn rond de 160 chauffeurs aangesloten.

Amsterdamse taxi's op het Leidseplein Beeld Klaas Fopma
Amsterdamse taxi's op het LeidsepleinBeeld Klaas Fopma

De gemeente heeft de taxicentrale in de ban gedaan na een advies van het landelijk bureau Bibob, dat onderzoek verricht naar eventuele criminele banden van ondernemers die vergunningen aanvragen.

TCM kreeg in mei vorig jaar een vergunning als een zogeheten Toegelaten Taxi Organisaties (TTO), een taxicentrale die aan allerlei kwaliteitseisen moet voldoen. Alleen chauffeurs die zijn aangesloten bij zo'n taxicentrale, mogen op standplaatsen staan of passagiers meenemen van straat. Zij krijgen een taxipas. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert fikse boetes.

Bij het verstrekken van de vergunning werd de leiding van TCM onderworpen aan een Bibob-onderzoek. De directie kreeg half januari te horen over de intrekking, maar ging daartegen in bezwaar. De rechter schoof dat bezwaar deze week aan de kant. Uit het Bibob-onderzoek zou blijken dat een bestuurder van de taxicentrale in het verleden belastingwetten heeft overtreden.

De chauffeurs van TCM krijgen vier weken de tijd om zich aan te sluiten bij een andere taxicentrale met een vergunning.

Meer over