Grootste terreurdaad Spanje open wond

Het officiële monument voor de slachtoffers van het bloedbad is nog lang niet klaar. Het proces tegen de 116 terreurverdachten is nog altijd niet aangekondigd....

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Precies twee jaar na de explosies op de vier forensentreinen in Madrid hebben veel Spanjaarden de grootste terreurdaad in hun land nog niet achter zich kunnen laten. Neem het proces. Onderzoeksrechter Del Olmo heeft al 200 boekwerken vol honderden forensische bewijzen en tienduizenden getapte telefoongesprekken. Maar een aanklacht heeft hij nog altijd niet geformuleerd.

Ook zijn de slachtoffers en nabestaanden van ‘11/3’ nog niet allemaal gecompenseerd. Ruim 59 miljoen heeft de Spaanse overheid al uitgekeerd. Maar honderden dossiers liggen nog op een beslissing te wachten. En de echtgenote van een van de terreurverdachten wenst haar man te verdedigen met het geld dat zij heeft ontvangen voor haar dochter, die weer slachtoffer was bij de aanslagen. Tot woede van vele slachtoffers en nabestaanden.

Die zijn intussen hopeloos verdeeld. Over hun behandeling, over hun rol bij een proces, over het terreurbeleid van premier Zapatero. Dus zijn vandaag drie afvaardigingen namens hen aanwezig bij de sobere herdenking.

Niet bij station Atocha, waar een enorme glazen koepel met emotionele teksten op z’n vroegst in november klaar is. Maar in de Tuin der Afwezigen, waar 192 cipressen zijn geplant, een voor elke dode. Al wordt dat aantal ook weer betwist. Op 11/3 vielen namelijk 191 doden. De 192ste is de bomexpert die omkwam toen de daders zich in hun flat opbliezen.

Meer over