Grootste militaire oefening ooit Japan en VS begonnen

TOKIO - Japan en de Verenigde Staten zijn vrijdag begonnen aan een grote militaire oefening. Dat heeft het Japanse ministerie van Defensie laten weten.

ANP en AFP
null Beeld afp
Beeld afp

Volgens het ministerie is het de grootste gezamenlijke militaire oefening ooit. De oefening 'Scherp Zwaard' duurt tot 10 december. Japan doet mee met 34.000 militairen, veertig oorlogsschepen en 250 vliegtuigen. De Amerikanen zetten zeker 10.000 militairen, twintig marineschepen en 150 vliegtuigen in.

Om de solidariteit met Zuid-Korea te onderstrepen, zijn voor het eerst Zuid-Koreaanse officieren uitgenodigd voor het volgen van de oefening. De Amerikanen hebben net een militaire oefening met Zuid-Korea achter de rug. Kort voor het begin van die oefening vuurde Noord-Korea granaten af op een Zuid-Koreaans eiland, waardoor vier mensen omkwamen.

Bombardement

Zuid-Korea dreigde vrijdag met een bombardement als Noord-Korea nogmaals zou aanvallen. 'Als er nieuwe provocaties volgen, dan zullen we zeker gevechtsvliegtuigen inzetten om Noord-Korea te bombarderen', aldus oud-generaal Kim Kwan. Ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Japan en Zuid-Korea zullen maandag bij elkaar komen in Washington om de opgelopen spanningen te bespreken.

De oefening van de VS en Japan wordt gehouden ter ere van het vijftigste jubileum van de band tussen de twee landen. Japan verlaat zich op de VS voor militaire bescherming, omdat Tokio sinds de Tweede Wereldoorlog geen leger meer heeft. Wel is er een verdedigingsmacht die ingezet kan worden om het land te beveiligen.

Ongerust

Japan is ongerust sinds de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn opgelopen. Ook de assertieve houding van China over volgens Peking territoriale wateren dragen in Tokio bij aan de zorgen. Enige tijd geleden leidde een aanvaring tussen een Chinees vissersschip en de Japanse kustwacht in betwiste wateren tot een diplomatieke rel tussen de twee landen.

Meer over