Grootste bierbrouwer AB Inbev mag toch megaovername doen

AB Inbev, 's werelds grootste brouwer, mag toch de brouwer van het Mexicaanse bier Corona overnemen. Het concern meldde een 'principeakkoord' te hebben gesloten met het Amerikaanse Ministerie van Justitie.

AMSTERDAM - De overname van deze Grupo Modelo, die in juli vorig jaar werd aangekondigd en 20,1 miljard dollar (15,5 miljard euro) gaat kosten, betekent een nieuwe grote stap in de consolidatie van bierconcerns. AB Inbev heeft al jarenlang de helft van Grupo Modelo in handen. Nadat midden vorig jaar het langverwachte bod op de nog uitstaande aandelen kwam, bleek dat de Amerikaanse autoriteiten grote bezwaren hadden.

De biermarkt belandt in hoog tempo in handen van slechts enkele concerns. Amerika vreest met een gebrek aan concurrentie op de biermarkt te maken te krijgen. Nog maar een paar jaar geleden werd Anheusser-Busch, toen al de grootste brouwer ter wereld, overgenomen door Inbev, het Belgisch-Braziliaanse concern met onder meer Stella Artois. Dat was de grootste bierovername ooit met een waarde van 52 miljard dollar.

Het concern AB Inbev dat hierdoor werd gevormd, plant nu ook de op één na grootste bierovername ooit. Ter vergelijking: de drie grootste overnames die Heineken de afgelopen jaren deed, achtereenvolgens Scottish & Newcastle Breweries (2008), het Mexicaanse Femsa (2011) en APB (2012) kostten bij elkaar 14,7 miljard euro, minder dan wat AB Inbev nu betaalt voor de helft van Grupo Modelo.

AB Inbev heeft grote concessies moeten doen om de Amerikaanse justitie tevreden te stellen. Al zijn export van Mexicaans bier naar de VS moet het concern van de hand doen. Dat moet het overlaten aan de Amerikaanse wijnhandel Constellation. Op dit moment wordt die Amerikaanse import verzorgd door een partnerschap van Modelo en Constellation.

In de nieuwe overeenkomsten met Justitie krijgt Constellation zelfs een supermoderne brouwerij uit de stal van Modelo, plus een licentie voor alle Modelo-biermerken inclusief Corona, zodat het dat voor Amerika bestemde bier zelf kan brouwen. Al deze toezeggingen aan Constellation zijn eeuwigdurend. Een definitieve uitspraak van de Amerikaanse justitie wordt aan het begin van de zomer verwacht.

Grupo Modelo is in Mexico veruit de grootste, met een marktaandeel van ruim 60 procent. Nummer twee is Heineken, dat sinds de overname van Femsa een marktaandeel heeft van rond 35 procent. De kaarten lijken er dus geschud, maar dat is nog niet helemaal zeker. SABMiller, het tweede bierconcern in de wereld nog vóór nummer drie Heineken, is al tijden bezig om de overmacht van Grupo Modelo en Femsa (nu dus: AB Inbev en Heineken) te breken.

SABMiller heeft na twintig jaar ploeteren een marktaandeel van 0,7 procent. Dat komt door het distributiesysteem in het land. Café's en vaak ook winkels hebben er exclusieve contracten met één brouwerij. Wie klant is bij Femsa, zal niets van een andere brouwerij verkopen. SABMiller is van dat systeem het slachtoffer, en heeft procedures lopen bij de Mexicaanse mededingingsautoriteit Cofeco. Een uitspraak wordt binnenkort verwacht.

Inmiddels is AB Inbev alweer bezig zijn macht in China uit te breiden. De Braziliaanse bestuursvoorzitter Carlos Brito zei maandag dat hij in China brouwerijen wil overnemen om er te profiteren van de enorme groei. Het concern voert zijn investeringsbudget dit jaar met 2,8 miljard euro op en steekt dat onder meer in capaciteitsuitbereiding in Brazilië en China.

undefined

Meer over