Grootse wijn

Het is er behoorlijk plat, dat landje tussen Nîmes en Arles, maar Camargue mag je het nog net niet noemen. Geen moeras, geen stieren, paarden, flamingo's. Wel muggen natuurlijk. Massa's. Daar hurkt tussen het groen de Mas Carlot c.q. het Château Paul Blanc, alwaar Nathalie Blanc een tritsje indrukwekkende wijnen maakt. Ze is dochter van Paul Blanc, van de beroemde brasserie Le Pied de Cochon in Parijs, die in 1986 het fornuis verruilde voor de wijnpers. Nathalie vond het geweldig, studeerde oenologie en nam later het bedrijf over. Costières de Nîmes kende ik vooral als roestige rode wijnen, schurend van de tannine. Maar tijden veranderen. Madame Blanc zette mij, via het eerbiedwaardige wijnhuis De Bruijn, een witte en een rode voor waarvan ik op mijn enkels zwikte van geluk. Wit van roussanne met 30 procent viognier, vergist en gerijpt in vers eikenhout: een tuimeling van sinaasappelschil, cederhout en specerijen, rode eikgerijpte, bijna pure syrah met slechts een druppeltje mourvèdre, volgestuct met zwart fruit, zwarte peper en kruidigheid. Grootse wijn, troost in natte tijden.

null Beeld -
Beeld -
Meer over