Groot verschil in ambitie

Wat een heerlijk secondespel had moeten worden, eindigde zondag uiteindelijk abrupt en zonder spanning. Edvald Boasson Hagen won gisteren het eindklassement van de Eneco Tour zonder een aanval van Philippe Gilbert te pareren.

KEES GRAAFLAND

SITTARD/GELEEN - De twaalf seconden voorsprong van Boasson Hagen op de Belg kwam in de 201,2 kilometerlange slotetappe, met start en finish in Sittard-Geleen, nooit in gevaar. Daarvoor waren de laatste dertig kilometer niet zwaar genoeg en het ploegenspel van Team Sky te goed.

De Noor wist in zijn leiderstrui zelfs de sprint om de dagzege te winnen. Hij fietste als tweede van een grote groep door de laatste bocht voor de finish. 'En toen viel opeens iedereen', zei een lachende Boasson Hagen.

Jurgen Roelandts van Omega Pharma-Lotto reed in de bocht zijn band eraf en viel voor hem. Katoesja-renner Denis Galimzjanov gleed achter hem uit over een witte pijl op het asfalt en viel ook. Opeens reed Boasson Hagen voorop en had hij een aantal meter voorsprong. Het was genoeg om de sprint te winnen.

'Een mooie winnaar in een goed deelnemersveld', zo kwalificeerde organisator Rob Discart de eindoverwinning van de Noor in de Eneco Tour. 'De strijd tussen Boasson Hagen en Gilbert gaf de Eneco Tour glans. Beide renners werden van begin af aan door kenners aangestipt als topfavorieten voor de eindoverwinning.

Frans Maassen, een van de ploegleiders van Rabobank, zei donderdag: 'We rijden natuurlijk niet voor de derde plaats, we willen winnen, maar met Gilbert en Boasson Hagen erbij wordt het erg moeilijk. Zij zijn de absolute favorieten.'

Beide wielrenners zijn goed in zware eendaagse wedstrijden en de kleinere rondes waarin geen hoge bergen zijn opgenomen. Gilbert is de betere klimmer op de venijnige heuveltjes, Boasson Hagen de betere tijdrijder. Beiden kunnen een etappe in de Ronde van Frankrijk aanstippen en vervolgens ook winnen. Ze lieten dat zien in juli. Daarnaast hadden ze een sterke ploeg tot hun beschikking.

De combinatie van talent, kracht en een goede conditie opgedaan in de Tour blijkt ideaal voor de Eneco Tour. Ook de nummer drie in het eindklassement, David Millar, had de Ronde van Frankrijk in de benen.

De andere wielerploegen staken de Eneco Tour bij gebrek aan een kopman elk op hun eigen wijze in. Rabobank probeerde het met een ploeg die vooral in de breedte sterk was.

Maassen bestempelde Lars Boom, Maarten Tjallingii en Bram Tankink als renners die in de categorie onder Gilbert en Boasson Hagen thuishoren. 'Zij moeten de schade beperken en zolang mogelijk in de buurt blijven van die twee. Als dat lukt kunnen ze in de slotetappe misschien om de beurt demarreren.'

Mislukt

De strategie mislukte donderdag meteen bij de eerste zware etappe naar het Belgische Andenne. In de rit die Gilbert won, zat geen van de Raborenners in de eerste achtervolgende groep die finishte op acht seconden achterstand.

'Onze renners waren niet goed genoeg. Ook hadden we hier weinig Tourrenners die hun vorm meenemen', zei Nico Verhoeven, de andere ploegleider van Rabobank. Jos van Emden werd uiteindelijk vijfde.

Vacansoleil hanteerde dezelfde strategie als Rabobank, maar zonder een minder uitgesproken ambitie om het eindklassement te winnen. 'Ons doel hier is vooral om World Tourpunten te pakken', gaf ploegleider Hilaire Vanderschueren aan. Dat lukte de ploeg doordat Joost van Leijen als zesde eindigde.

De Ronde van Spanje, die zaterdag in Benidorm van start gaat, wierp zijn schaduw de afgelopen week vooruit. Wielrenners met grote klassementsambities in Spanje ontbraken in de Eneco Tour.

Dirk Demol, ploegleider van RadioShack, verscheen met een jonge, uitgeklede selectie aan de start. 'De jongens die naar de Vuelta gaan, waren er niet bij. Zij reden vorige week in de Ronde van Polen en kozen ervoor om in deze week hard te trainen.'

Bij Rabobank ontbraken 'Spanjegangers' als Bauke Mollema en Steven Kruijswijk en bij Sky koos Bradley Wiggins voor een voorbereiding zonder Eneco Tour. 'Het wordt een steeds lastigere ronde, misschien moet je volgend jaar met iemand als Kruijswijk hier starten', opperde Raboploegleider Nico Verhoeven.

De wielerronde kreeg een prachtig erepodium, maar de Nederlandse renners speelden geen rol van betekenis in eigen land.

undefined

Meer over