Groot offensief Aleppo: rebellen proberen beleg te doorbreken

Syrische rebellen zijn een groot offensief begonnen in de hoop het beleg te doorbreken waardoor het oostelijke deel van de stad al twee maanden is afgesloten van de buitenwereld. Er zouden vrijdag al honderden raketten naar het westen van de stad zijn afgevuurd, dat in handen is van het regime. Ook het militaire vliegveld zou zijn aangevallen.

Redactie
Strijders van het aan Al Qaida gelieerde Jabhat Fatah al-Sham maken zich klaar voor het offensief tegen het Syrische regeringsleger. Beeld ap
Strijders van het aan Al Qaida gelieerde Jabhat Fatah al-Sham maken zich klaar voor het offensief tegen het Syrische regeringsleger.Beeld ap

Een verslaggever van het Libanese televisiestation Al-Mayadeen zei dat er aanvallen op 'alle delen' van de stad zijn, 'van het uiterste noorden, tot het uiterste zuiden'. Terwijl hij verslag deed, waren er explosies en hevig geweervuur te horen en er steeg donkere rook op boven de stad. 'De gevechten zijn overal, het is enorm', zegt een inwoner uit het westerse deel van Aleppo tegen CNN.

De rebellen hebben op social media foto's en filmpjes verspreid van tanks, pantserwagens, raketwerpers en artillerie die worden ingezet om door de barricades heen te breken.

Een groot deel van de aanvallen komt van buiten de stad, maar strijders die zich in Aleppo bevinden zouden ook meedoen aan het offensief. Een woordvoerder van de groepering Fastaqim meldt tegen persbureau AP dat 'alle revolutionaire facties zonder enige uitzondering deelnemen aan de strijd'. Onder hen bevinden zich ook Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige Al Nusra, dat is gelieerd aan Al Qaida.

Tekst gaat verder onder foto

Strijders van Jabhat Fatah al-Sham, een rebellenorganisatie die is gelieerd aan Al Qaida, bereiden het offensief om Aleppo voor. Beeld ap
Strijders van Jabhat Fatah al-Sham, een rebellenorganisatie die is gelieerd aan Al Qaida, bereiden het offensief om Aleppo voor.Beeld ap

Hevige bombardementen

Aleppo was voor de oorlog met twee miljoen inwoners de grootste en economisch belangrijkste stad van Syrië. Er heerst sinds 2012 een impasse: het westen staat onder controle van het regime, het oosten is in handen van rebellenfacties. Dit gebied, waar naar schatting nog zo'n 250 duizend mensen wonen, is volledig omsingeld. Voedsel of medicijnen komen de stad niet meer in, de inwoners kunnen niet naar buiten.

Vredesonderhandelingen hebben tot nu toe weinig opgeleverd en de afgelopen weken zijn de woonwijken hevig gebombardeerd. Een enkele gevechtspauze heeft soms een paar dagen van rust opgeleverd, maar deze maand alleen al zouden er 400 burgers bij deze bombardementen om het leven zijn gekomen.

Het is de tweede keer dat de rebellen proberen om door de belegering heen te breken. In augustus wisten ze een corridor te openen, maar begin september had het regime het gebied weer compleet omsingeld.

Meer over