Groot groen monster

BART KOETSENRUIJTER

RTL 5 gaat vijf uur lang op groen, met een avondje Hulk. De twee recentste verfilmingen zijn te zien (als we Mark Ruffalo in The Avengers, nu in de bioscoop, even niet meerekenen); twee verfilmingen die het moeilijk hadden. De Hulk blijkt een lastig filmpersonage; hij staat verder van ons, gewone mensen, af dan een Batman of een Spider-Man. De schuchtere wetenschapper Bruce Banner (in The Incredible Hulk vertolkt door Edward Norton, die ook meeschreef aan het script) wil nu eenmaal zo min mogelijk te maken hebben met het groene beest - hij transformeert met tegenzin. En hoeveel nuance Norton ook probeert aan te brengen in zijn spel, hij is geen partij tegen de geanimeerde groene bonk spieren die verschijnt zodra Banner zich opwindt.

Dat gebrek aan identificatiemogelijkheid maakt van het monster een wel erg eendimensionaal personage. In The Incredible Hulk wordt dat nog eens onderstreept door de nadruk op het verwoestende monster te leggen in knappe maar toch ook wel erg lange vechtscènes, bijvoorbeeld met een ander monster (waarin Tim Roth huist).

Vijf jaar eerder had Ang Lee het anders, maar evenmin succesvol, aangepakt. Zijn pad leek geplaveid door succesvolle verfilmingen van Batman, Superman en Spiderman, maar Lee's Hulk legde het duidelijk af tegen zijn illustere voorgangers: geen megasucces. Lee zocht het wél in de verdieping van zijn personage. Was Bruce Banner (Eric Bana) in de strips een fysicus die muteert als gevolg van een overdosis radioactiviteit, bij de van oorsprong Taiwanese filmmaker is hij een bioloog die het slachtoffer is van genetische manipulatie. Een overmoedig dna-experiment van zijn vader (Nick Nolte) vormt de basis voor zijn metamorfosen, de gammastraling is slechts een katalysator. Hij torst dus een akelig verleden met zich mee - dat kan voor de verdieping van een personage nooit kwaad.

Onveranderd bleef dat hij in een groot groen monster verandert als hij te boos wordt - een dat dan ook nog eens geheel computer-gegenereerd. Een cartoon werd-ie bijna, wat de gelaagdheid in die andere scènes in Hulk tenietdeed. Zijn dat al voldoende oorzaken voor geringer succes, wat natuurlijk voor alles geldt: Batman, Superman en Spiderman deden iets wat de Hulk niet vermag: de mensheid redden van het kwaad.

The Incredible Hulk /Hulk (Louis Letterier / Ang Lee, 2008/2003)

RTL 5, 20.00-01.00 uur

The Killing

(Stanley Kubrick, 1956) Meesterlijke film noir die de toen al magistrale Kubrick, in tegenstelling tot vele van zijn voorbeelden, uiterst precies vertelt. Daartoe had Kubrick zichzelf ook wel gedwongen, aangezien het gaat om een overval op een paardenrenbaan, die gepleegd moet worden gedurende een race die slechts 60 seconden duurt. We krijgen het vier keer te zien, telkens vanuit het standpunt van een van de vier overvallers. The Killing was na twee in eigen beheer gemaakte films de eerste film voor een grote Amerikaanse studio.

Nederland 2, 23.25-00.49 uur.

undefined

Meer over