Groot en klein

Een toffe auto is een nog grotere auto, schreef de Volkskrant begin dit jaar naar aanleiding van de Brusselse autobeurs....

Ruim een maand eerder schreef een andere krant: 'Kleine auto's zijn de nieuwe trend.'

Van de nieuwe Mini zijn vorig jaar 176.000 exemplaren van de lopende band gekomen. Andere fabrikanten hopen ook op verkoop succes voor hun Fiat Nuova Panda, de Smart Fortwo, de CitroC2 of de Nissan Micra.

Hoe nu? Groot of klein? In deze autospecial doen we het allebei.

We vermoeien u niet met uitputtende opsommingen van kleppenaantallen en cilinderinhouden. Wel aan bod komen auto-ervaringen ensentimenten, zoals autoliefde, in een interview met Huub Stapel. De acteur zag zijn jeugddroom uitkomen: hij hoeft maar te bellen met de importeur en hij krijgt een Rolls-Royce mee. Een fijn contrast met zijn eerste eigen autootje uit 1957, een Eend.

'Met zoveel auto's om je heen doe je er beter aan vriendschap met ze te sluiten. De elegantie leren zien van een ontwerp, het vernuft van een technische oplossing, de uitgekooktheid van een marketingstrategie', schreef fotograaf Hans Aarsman vorig jaar in zijn autofotoboek Vrrooom! Vrrooom!

Verslaggever Joost Ramaer belicht de nieuwe Fiat Panda op dezelfde punten en sprak met ontwerpers en berijders van de Auto van het jaar 2004, volgens sommigen een wispelturig koekblikje.

Lijnrecht tegenover de kleine Fiat staat het fenomeen fourwheeldrive. Morad Bouchakour fotografeerde vrouwen die in deze grote

jongens rijden, met in zijn achterhoofd de vraag: waarom koop je zo'n auto?

Verslaggever Bard van de Weijer verdiepte zich in het dilemma: koop ik een nieuwe kleine auto, praktisch en functioneel, of kies ik voor de charme van een klassieker van formaat, mooi maar duur in het onderhoud?

Voor politici blijkt groot of klein van ondergeschikt belang te zijn. Functioneel, verantwoord en ook leuk blijken kwalificaties die Geert Wilders, Wien van den Brink, Harry van Bommel en Ferd Crone toekennen aan hun vierwielers. Spiegelen de auto's het karakter van hun berijders? Om met Hans Aarsman te spreken: 'We hen niet een auto, we z een auto.'

En verder: een hilarische autoquiz. Met een spectaculaire hoofdprijs.

Meer over