GROOT-BRITTANNIE

De Londense Proms gaan hun 103e seizoen in. De centrale locatie is al meer dan een halve eeuw de Royal Albert Hall....

Londen

De Tate Gallery bestaat dit jaar 100 jaar en viert dat jubileum met een aantal mooie tentoonstellingen. Begon de reeks met een overzicht van Lovis Corinth, nu is een expositie te zien van de Amerikaanse abstracte kunstenaar Ellsworth Kelly (t/m 7 september). Op 27 juli begint een derde tentoonstelling: het overzicht van Piet Mondriaan, geleend van het Gemeentemuseum in Den Haag is tot en met 30 november uitgeleend aan de Tate.

In het Museum of the Moving Image een tentoonstelling over de mythologische figuur van Hercules. Tot en met 11 november.

Clifford Coffin (1913-1972) is bij een handvol bewonderaars bekend als de beste Vogue-fotograaf. De National Portrait Gallery toont een overzicht van zijn werk in The Varnished Truth, Photographs from Voque 1945-1955, t/m 28 september.

In de Royal Academy of Arts de 229ste editie van de Royal Academy Summer Exhibition. Deze jaarlijkse tentoonstelling van hedendaagse kunst is een unieke gelegenheid om werk van aankomende kunstenaars te zien naast dat van de meer gearriveerde collega's. Tot en met 10 augustus.

De National Gallery heeft acht religieuze doeken en portretten van de Duitse renaissance-schilder Lucas Cranach de Oude in haar bezit. Ze zijn nu bij elkaar te zien, samen met drie van zijn schilderijen uit de collectie van het Statens Museum in Kopenhagen. Cranach: A Closer Look, t/m 7 september. Verder in de Sunley Room van de Gallery schilderijen die de slaap tot onderwerp hebben. Van de slaap als metafoor van de dood in 'Madonna of the Meadow' van Bellini tot de moeder die haar roes uitslaapt op een doek van Jan Steen (14 september). Verder zijn tot het eind van dit jaar elf schilderijen uit de collectie van het Staatskunstmuseum uit Kopenhagen te zien waaronder werk van Mantegna, Cranach en Poussin.

Rivermead

Peter Gabriels Womad Festival in Rivermead-Reading vindt dit jaar plaats van 25 tot en met 27 juli. Op het grote wereldmuziekfestival treden op Mary Kanté (Guinee), Habib Koité (Mali), Tarika (Madakaskar), Amampondo (Zuid-Afrika), Carlinhos Brown (Brazili), Mad Professor en Burning Spear (Jamaica). Van de partij zijn ook popzangeres Yulduz Usmanova (Oezbekistan), de Bisserov Sisters (Bulgarije), B'Net Houariyat (Marokko) en de Indiase meester van de sitar, Ravi Shankar.

Tel. 00-44-173459159;

http://realworld.on.net/womad

Meer over