GROOT-BRITTANNIE

In de National Gallery of Modern Art de tentoonstelling Surrealism and after, met werk van o.a. Magritte uit de Gabrielle Keiller Collectie....

Edinburgh

Londen

Het overzicht van een van Schotlands meest gevierde portretschilders Sir Henry Raeburn (1756-1823), dat onlangs in Edingburgh te zien was, is in de Londense National Portrait Gallery gearriveerd. Van 24 oktober t/m 1 februari.

In de Tate Gallery werk van de vier genomineerde kunstenaars voor de Turner Prize. Deze prijs, een bedrag van 20.000 Britse ponden, wordt elk jaar uitgereikt aan een jonge Britse kunstenaar. Dit jaar zijn genomineerd Christine Borland, Angela Bulloch, Cornelia Parker en Gillian Wearing. Van 29 oktober t/m 18 januari.

In het Victoria & Albert Museum een tentoonstelling van Japanse kimono's, t/m 22 februari.

In de Tate Gallery behalve het overzicht van Piet Mondriaan, eveneens t/m 30 november aquarellen van Britse kunstenaars van de 17de tot de 20ste eeuw. Het is de collectie-Oppe die onlangs door de Tate werd verworven.

De Whitechapel Art Gallery Portrait of a Decade, een overzicht van het werk van de Mexicaanse schilder en revolutionair David Alfaro Siqueiros, die Jackson Pollock sterk heeft beïnvloed. Tot en met 2 november.

Moralist, libertijn, agressieve zelfpromotor, man van het volk. De reputatie van de Britse schilder William Hogarth verschilde nogal door de eeuwen heen. Het British Museum wijdt een expositie aan de verschillende identiteiten van Hogarth. Hogarth and His Times, Serious Comedy, t/m 4 januari.

Voorts in het British Museum een tentoonstelling van ruim honderd tekeningen van Duitse oude meesters uit de collectie van Edmund Schilling (1888-1974), onlangs door diens vrouw aan het museum geschonken. Tot en met 4 januari 1998.

Het British Museum wijdt ook een tentoonstelling aan de Japanse kalligrafie-meester Ogawa Toshu, t/m 4 januari.

In de Barbican Art Gallery een overzicht van de Belgische expressionistische schilder James Ensor. Tegelijkertijd wordt in de galerie een retrospectief getoond van fotojournalist Don McCullin uit de periode 1959 tot nu, t/m 14 december.

In de National Portrait Gallery sculpturen en portretten van Glenys Barton, t/m 11 januari.

De Royal Academy of Arts eert Britse jonge kunstenaars van de Saatchi Collection die inmiddels internationaal zijn doorgebroken met een tentoonstelling, t/m 28 december.

In Gallery West (Cabot Place, Canary Wharf) een grote presentatie van de Britse muziekindustrie, Van vaudeville tot Top 100, t/m 12 januari.

In de National Gallery tot het eind van dit jaar elf schilderijen uit de collectie van het Staatskunstmuseum uit Kopenhagen. Werk van Mantegna, Cranach en Poussin.

Meer over