GROOT-BRITTANNIE

In de National Gallery of Scotland de expositie Lucian Freud: early works, met schilderijen en tekeningen die hij maakte voor en tijdens WO II en het enige beeldhouwwerk van zijn hand, een zandstenen paard....

Edinburgh

Liverpool

De Tate Gallery wijdt een groot retrospectief aan Paula Rego, een van de meest invloedrijke Britse schilders van Portugese komaf. Tot en met 20 april. Eveneens in de Tate Gallery Characters and conversations, British Art 1900-1930, waarin de galerie het 'zelfbeeld' van de modernisten uit de periode 1900-1930 onderzoekt aan de hand van een groot aantal portretten, zelfportretten en studio-interieurs (tot eind april).

Londen

In de Barbican Art Gallery loopt tot en met 26 mei de grote overzichtstentoonstelling Modern Art in Britain 1910-1914. Ruim 150 werken uit de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië en andere Europese landen illustreren hoe werken van Cézanne, Van Gogh, Matisse en Picasso als inspiratiebron hebben gediend voor Britse kunstenaars als Vanessa Bell, David Bomberg, Roger Fry, Duncan Grant en Augustus John.

In de National Gallery Discovering the Italian Baroque: The Denis Mahon Collection, ruim zestig Italiaanse schilderijen uit de 17de en 18de eeuw van collectioneur sir Denis Mahon. Met meesterwerken van o.a. Guercino, Annibale Carracci, Giordano, Pellegrini en Crespi.

Babycakes is de toneelversie van Armistead Maupins Tales of the City. In de Drill Haal, door de groep van John Binnie and Clyde Unity. Petula Clark speelt de rol van Norma Desmond, de tragische, oude diva in de musical Sunset Boulevard van Andrew Lloyd Webber in Adelphi Theatre. Jessica Lange speelt Blanche in A Streetcar named Desire van Tennessee Williams, in een regie van Peter Hall, in het Theatre Royal Haymarket. Diana Rigg en David Suchet spelen het ruziënde echtpaar in Who's afraid of Virginia Woolf, een productie van Howard Davies in Aldwych. 'The best account ever of Edward Albee's bruising, haunting and bitterly witty play', schreef The Sunday Times.

In de Royal Academy of Arts de grote overzichtstentoonstelling Braque: the late works. Georges Braque (1882-1963) is een van de meest invloedrijke schilders van deze eeuw geweest, maar bij het grote publiek is slechts een klein deel van zijn oeuvre bekend. Met Pablo Picasso creëerde hij het kubisme, een stroming waaruit hij zijn verdere leven zou blijven putten wat betreft ideeën en technieken. De tentoonstelling omvat ongeveer vijftig werken, inclusief de grote series uit zijn late periode - de interieurs, biljarttafels, studio's en vogels. Tot en met 6 april. Daarnaast wijdt de Royal Academy een retrospectief aan architect Denys Lasdun, t/m 16 maart.

Skandinavië heeft de laatste honderd jaar een sterke grafische traditie gekend. Het British Museum toont 170 etsen van kunstenaars als Anders Zorn, Edvard Munch en Asger Jorn tot eigentijdse figuren als Per Kirkeby uit Denemarken en Sigurdur Gudmundsson uit IJsland. Modern Skandinavian Prints, t/m 20 april.

In de National Gallery de expositie Young Gainsborough met werk uit de begindagen van zijn carrière, voornamelijk landschappen en conversatiestukken (t/m 31 maart); tot eind 1997 in de National Gallery eveneens elf schilderijen uit de collectie van het Staatskunstmuseum uit Kopenhagen, met werk van Mantegna, Cranach en Poussin.

In de National Portrait Gallery tot en met 11 mei portretten van Ignatius Sancho (1729-1780); foto's van Britse componisten, t/m 26 mei.

In het Imperial War Museum de tentoonstelling Forties Fashion and the New Look, t/m 31 augustus.

Meer over