GROOT-BRITTANNIE

De Tate Gallery wijdt een groot retrospectief aan Paula Rego, een van de meest invloedrijke Britse schilders van Portugese komaf....

Liverpool

Londen

Patti LuPone speelt Callas in de Londense versie van Masterclass, Terrence McNally's toneelstuk over Maria Callas dat in 1996 een Tony Award kreeg. Vanaf 18 april in Queens Theatre.

Nog tot en met 19 april Dawn French in de komische revue Then Again..., in Lyric Hammersmith.

The Redfern Gallery (Cork Street) heeft een 'lentetentoonstelling' ingericht met grafiek en keramiek van Picasso (t/m 8 mei).

In de Whitechapel Art Gallery de expositie Antechamber: vijf kunstenaars onthullen de inspiratiebron voor hun kunstwerken. Zo toont David Austin hoe de kleuren van een aantal voorwerpen uit de Egyptische collectie van het British Museum een rol spelen in zijn schilderijen. Verder werk van Steven Pippin, Annelies Strba, Claude Heath en Francis Alys (t/m 18 mei).

Sian Phillips speelt Marlene Dietrich in de muzikale show Marlene, a tribute to Dietrich van Pam Gems, in Lyric Theatre.

De prostituees en hun pooiers, de bedelaars en de zwarthandelaren, de ontevreden arbeiders en de zelfgenoegzame burgers. George Grosz (1893-1959) zag ze lopen in het Berlijn ten tijde van de Weimarrepubliek en legde ze op genadeloze wijze vast. In de Royal Academy de grote overzichtstentoonstelling The Berlin of George Grosz, met tekeningen en grafisch werk uit de periode 1912-1930 (t/m 8 juni).

Ancient Faces in het British Museum is een tentoonstelling met gemummificeerde portretten uit het oude Egypte. Tot en met 20 juli.

De geheel gerenoveerde Galerie Serpentine (Kensington Gardens) heeft nu een eigen 'gallery lawn', waarvoor Richard Deacon een sculptuur maakte. Ook andere installaties en sculpturen van Deacon zijn daar t/m 4 mei te zien.

Vijfentwintig schilderijen van Monet in de National Gallery, afkomstig uit de Tate Gallery, de eigen collectie en particuliere verzamelingen. Van 'La Pointe de la Hève' uit 1864 tot de waterlelies die hij na 1916 schilderde. Tot en met 5 mei.

In de Barbican Art Gallery loopt tot en met 26 mei de grote overzichtstentoonstelling Modern Art in Britain 1910-1914. Ruim 150 werken uit de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië en andere Europese landen illustreren hoe Cézanne, Van Gogh, Matisse en Picasso Britse kunstenaars als Vanessa Bell, Roger Fry, Duncan Grant en Augustus John hebben geïnpireerd.

In het Savoy Theatre (The Strand) speelt Simon Callow Oscar Wilde in The importance of being Oscar, een stuk van Micheál MacLiammóir over 'de humor, triomf en tragedie' van Oscar Wilde.

Ralph Fiennes speelt de titelrol in Tsjechovs Ivanov, een productie van Jonathan Kent in het Almeida Theatre. Tot en met 12 april.

Scandinavië heeft de laatste honderd jaar een sterke grafische traditie gekend. Het British Museum toont 170 etsen van kunstenaars als Anders Zorn, Edvard Munch en Asger Jorn tot eigentijdse figuren als Per Kirkeby uit Denemarken en Sigurdur Gudmundsson uit IJsland. Modern Skandinavian Prints, t/m 20 april.

In de National Portrait Gallery foto's van August Sander (t/m 8 juni), bovendien t/m 11 mei een serie portretten gemaakt door Ignatius Sancho (1729-1780); tot en met 26 mei tevens foto's van Britse componisten.

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Cristian Dior's 'New Look' in het Imperial War Museum de tentoonstelling Forties Fashion and the New Look, t/m 31 augustus.

Meer over