GROOT-BRITTANNIE

Het British Museum toont 140 schilderijen en tekeningen uit Turkije, Iran en India, afkomstig uit de collectie van de Prins en Prinses Sudruddin Aga Khan....

Londen

In de Hayward Gallery een retrospectief van de Iers/Britse schilder Francis Bacon, van 5 februari t/m 5 april.

Het Barbican Centre staat een jaar lang in het teken van Amerikaanse cultuur met een programma van theater, dans, film, klassieke en moderne muziek, literaire ontmoetingen en tentoonstellingen. Het festival opent met een tentoonstelling van dertig, werelds mooiste Harley-Davidsons, en een tentoonstelling van 120 meubelen van een van de oudste Shaker-gemeenschappen van Amerika, Mount Lebanon, een religieuze gezindte die een ingetogen, arbeidzaam bestaan leidt.

De Whitechapel Art Gallery toont een selectie van het werk van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte, t/m 15 maart.

Bruce Weber (1946) fotografeerde alleen mensen die hij bewonderde of aardig vond. Daaronder zijn Hollywood-sterren als Sean Penn, Robert de Niro en Ewan MacGregor,maar ook de Duchess of Devonshire en Little Richard. De National Portait Gallery wijdt met meer dan tweehonderd foto's een retrospectief aan de portretten van Weber, t/m 15 februari. Tegelijkertijd is een overzicht van Schotlands meest gevierde portretschilder Sir Henry Raeburn (1756-1823) te zien (t/m 1 februari).

De tentoonstelling Art treasures of England is een keuze van culturele schatten die vanaf de 17de eeuw tot nu verzameld zijn door zo'n honderd regionale Britse musea en galleries. Werk van Titian, Turner, Bacon e.a., t/m 13 april in de Royal Academy of Arts.

The Slow Drag is een toneelstuk van Carson Kreitzer over Billy Tipton, een Amerikaanse jazzsaxofonist die bij zijn dood een vrouw bleek te zijn. De voorstelling is gesitueerd in een nachtclub. 'The band is hot and the singing hotter', schreef The Independent. Voor onbepaalde tijd in de Whitehall.

In het Adelphi Theatre de 'drop dead Broadway-musical' Chicago met Ruthie Henshall, Ute Lemper, Henry Goodman en Nigel Planer. Tot en met 14 april.

Edward Fox en Claire Higgins in A Letter of Resignation van Hugh Whitemore, in Comedy Theatre.

In het Victoria & Albert Museum loopt een tentoonstelling van kostuums en textiel uit Pakistan (t/m 29 maart), en is er een tentoonstelling over de Japanse kimono.

De National Gallery heeft zeldzaam werk bijeengebracht dat wordt toegeschreven aan de 15de-eeuwse Nederlandse schilder Jan van Eyck, t/m 15 maart. In de serie 'Making and Meaning' stelde de National Gallery een tentoonstelling samen rond het beroemde schilderij 'De ambassadeurs' van Hans Holbein, nog t/m 1 februari.

Victorian Fairy Painting in de Royal Academy of Arts. Tot en met 8 februari.

Meer over