GROOT-BRITTANNIE

De tentoonstelling Roger Hilton in de Tate St Ives brengt veertig schilderijen en tekeningen bijeen, aangevuld met zestien schetsboeken van deze belangrijke naoorlogse Britse schilder (t/m 26 april)....

St Ives

Londen

In Olivier Theatre (National) Peter Pan in een nieuwe versie van John Caird en Trevor Nunn. Met Daniel Evans als Peter, Alec McCowen als verteller en Ian McKellen als Captain Hook.

Tot en met 31 januari in het Royal Court Theatre Downstairs The Chairs, Ionesco's absurdistische toneelstuk over een ouder echtpaar dat onzichtbare gasten heeft uitgenodigd. Met Geraldine McEwan en Richard Briers.

The Slow Drag is een toneelstuk van Carson Kreitzer over Billy Tipton, een Amerikaanse jazzsaxofonist die bij zijn dood een vrouw bleek te zijn. De voorstelling is gesitueerd in een nachtclub. 'The band is hot and the singing hotter', schreef The Independent. Voor onbepaalde tijd in de Whitehall.

Tot en met 17 januari in theater Queens Bugsy Malone, 'the messiest show in town'.

In de Serpentine Gallery een tentoonstelling van de Italiaanse avantgardist Piero Manzoni, t/m 25 januari.

Bruce Weber (1946) fotografeerde alleen mensen die hij bewonderde of aardig vond. Daaronder zijn Hollywood-sterren als Sean Penn, Robert de Niro en Ewan MacGregor,maar ook de Duchess of Devonshire en Little Richard. De National Portait Gallery wijdt met meer dan tweehonderd foto's een retrospectief aan de portretten van Weber, t/m 15 februari. Tegelijkertijd is een overzicht van Schotlands meest gevierde portretschilder Sir Henry Raeburn (1756-1823) te zien (t/m 1 februari), en sculpturen en portretten van Glenys Barton (t/m 11 januari).

Tijdens de Victoriaanse periode aan het einde van de vorige eeuw hadden schrijvers, componisten en kunstenaars een bijzondere interesse voor feeën en ander bovennatuurlijk gebeuren. Dat ook in de schilderkunst feeën een geliefd onderwerp waren, bewijst de tentoonstelling Victorian Fairy Painting in de Royal Academy of Arts. Tot en met 8 februari.

In het Victoria & Albert Museum t/m 18 januari de eerste buitenlandse tentoonstelling van het werk van het interieurontwerpersechtpaar Carl en Karin Larsson, vertegenwoordigers van de typisch Zweedse vormgeving. Tegelijkertijd loopt een tentoonstelling van kostuums en textiel uit Pakistan (t/m 29 maart), en is er een tentoonstelling over de Japanse kimono in the Taisho-stijl (t/m 22 februari).

Een grote tentoonstelling over het stilleven in de Hayward Gallery. Objects of Desire. The Modern Still Life, t/m 4 januari.

Gillian Wearing won de Turner Prize, de belangrijkste onderscheiding in de Britse hedendaagse kunst, met haar videofilms '60 Minutes Silence' en 'Sacha and Mum'. De films zijn samen met werk van de andere genomineerden Christine Borland, Angela Bulloch, Cornelia Parker nog tot en met 18 januari in de Tate Gallery te zien.

In het British Museum een tentoonstelling van ruim honderd tekeningen van Duitse oude meesters uit de collectie van Edmund Schilling (1888-1974), onlangs door diens vrouw aan het museum geschonken (t/m 4 januari). Verder wijdt het museum een tentoonstelling aan de Japanse kalligrafie-meester Ogawa Toshu, t/m 4 januari.

De Royal Academy of Arts eert Britse jonge kunstenaars van de Saatchi Collection die inmiddels internationaal zijn doorgebroken met een tentoonstelling, t/m 28 december.

In Gallery West (Cabot Place, Canary Wharf) een grote presentatie van de Britse muziekindustrie. Van vaudeville tot Top 100, t/m 12 januari.

Meer over