GROOT-BRITTANNIE

In de National Gallery of Scotland is vanaf 27 maart de expositie Cassiano dal Pozzo's Paper Museum te zien. Met tekeningen en aquarellen uit de Royal Library van Windsor Castle, in de eerste helft van de 17de eeuw in Rome bijeengebracht door Cassiano dal Pozzo....

Edinburgh

Liverpool

De Tate Gallery wijdt een groot retrospectief aan Paula Rego, een van de meest invloedrijke Britse schilders van Portugese komaf. Tot en met 20 april. Eveneens in de Tate Gallery Characters and conversations, British Art 1900-1930, waarin de galerie het 'zelfbeeld' van de modernisten uit de periode 1900-1930 onderzoekt aan de hand van een groot aantal portretten, zelfportretten en studio-interieurs (tot eind april).

Londen

De geheel gerenoveerde Galerie Serpentine (Kensington Gardens) heeft nu een eigen 'gallery lawn', waarvoor Richard Deacon een sculptuur maakte. Diverse andere installaties en sculpturen van zijn hand zijn tot en met 4 mei te zien.

In de Barbican Art Gallery loopt tot en met 26 mei de grote overzichtstentoonstelling Modern Art in Britain 1910-1914. Ruim 150 werken uit de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië en andere Europese landen illustreren hoe werken van Cézanne, Van Gogh, Matisse en Picasso als inspiratiebron hebben gediend voor Britse kunstenaars als Vanessa Bell, David Bomberg, Roger Fry, Duncan Grant en Augustus John.

In de National Gallery Discovering the Italian Baroque: The Denis Mahon Collection, ruim zestig Italiaanse schilderijen uit de 17de en 18de eeuw van collectioneur sir Denis Mahon. Met meesterwerken van o.a. Guercino, Annibale Carracci, Giordano, Pellegrini en Crespi (t/m 18 mei).

Simon Callow speelt Oscar Wilde in The importance of being Oscar, een stuk van Micheál MacLiammóir over 'de humor, triomf en tragedie' van Oscar Wilde. Vanaf deze week in het Savoy Theatre (The Strand).

Petula Clark speelt de rol van Norma Desmond, de tragische, oude diva in de musical Sunset Boulevard van Andrew Lloyd Webber in Adelphi Theatre. Nog tot en met 5 april.

Diana Rigg en David Suchet spelen het ruziënde echtpaar in Who's afraid of Virginia Woolf, een productie van Howard Davies in Aldwych. 'The best account ever of Edward Albee's bruising, haunting and bitterly witty play', schreef The Sunday Times. Laatste voorstellingen op 20, 21 en 22 maart.

In de Royal Academy of Arts de grote overzichtstentoonstelling Braque: the late works. Georges Braque (1882-1963) is een van de meest invloedrijke schilders van deze eeuw geweest, maar bij het grote publiek is slechts een klein deel van zijn oeuvre bekend. Rond de vijftig werken, inclusief de grote series uit zijn late periode - de interieurs, biljarttafels, studio's en vogels. Tot en met 6 april.

In de National Gallery de expositie Young Gainsborough met werk uit de begindagen van zijn carrière, voornamelijk landschappen en conversatiestukken (t/m 31 maart); tot eind 1997 in de National Gallery eveneens elf schilderijen uit de collectie van het Staatskunstmuseum uit Kopenhagen, met werk van Mantegna, Cranach en Poussin.

Norwich

In het Sainsbury Centre for Visual Arts t/m 6 april een retrospectief van de overleden filmer Derek Jarman.

Meer over