GROOT-BRITTANNIE

De tentoonstelling Roger Hilton in de Tate St Ives in Cornwall brengt veertig schilderijen en tekeningen bijeen, aangevuld met zestien schetsboeken van deze belangrijke naoorlogse Britse schilder (t/m 26 april)....

St. Ives

Londen

Bruce Weber (1946) fotografeerde alleen mensen die hij bewonderde of aardig vond. Daaronder zijn Hollywood-sterren als Sean Penn, Robert de Niro en Ewan MacGregor,maar ook de Duchess of Devonshire en Little Richard. De National Portait Gallery wijdt met meer dan tweehonderd foto's een retrospectief aan de portretten van Weber. Van 20 november t/m 15 februari. Tegelijkertijd is een overzicht van Schotlands meest gevierde portretschilder Sir Henry Raeburn (1756-1823) te zien (t/m 1 februari), en sculpturen en portretten van Glenys Barton (t/m 11 januari).

In het Victoriaanse tijdperk, aan het einde van de vorige eeuw, hadden schrijvers, componisten en kunstenaars een bijzondere interesse voor feeën en ander bovennatuurlijk gebeuren. Zo vond er bijvoorbeeld een herwaardering plaats van Shakespeare's 'fairy plays', waarbij de techniek een handje hielp door acteurs op het toneel te laten vliegen. Dat ook in de schilderkunst feeën een geliefd onderwerp waren, bewijst de tentoonstelling Victorian Fairy Painting in de Royal Academy of Arts. Van 13 november t/m 8 februari.

In het Victoria & Albert Museum t/m 18 januari de eerste buitenlandse tentoonstelling van het werk van het interieurontwerpersechtpaar Carl en Karin Larsson, vertegenwoordigers van de typisch Zweedse vormgeving. Tegelijkertijd loopt een tentoonstelling van kostuums en textiel uit Pakistan (t/m 29 maart), en een tentoonstelling over de Japanse kimono in the Taisho-stijl (t/m 22 februari).

In de Tate Gallery werk van de vier genomineerde kunstenaars voor de Turner Prize. Deze prijs (20.000 pond) wordt elk jaar uitgereikt aan een jonge Britse kunstenaar. Dit jaar zijn genomineerd Christine Borland, Angela Bulloch, Cornelia Parker en Gillian Wearing, t/m 18 januari.

Verder in de Tate Gallery een overzicht van Piet Mondriaan, en t/m 30 november aquarellen van Britse kunstenaars van de 17de tot de 20ste eeuw. Het is de collectie-Oppe die onlangs door de Tate werd verworven.

In het British Museum een tentoonstelling van ruim honderd tekeningen van Duitse oude meesters uit de collectie van Edmund Schilling (1888-1974). Tot en met 4 januari. In hetzelfde museum een tentoonstelling over de Japanse kalligrafie-meester Ogawa Toshu, t/m 4 januari.

In de Barbican Art Gallery een overzicht van de Belgische expressionistische schilder James Ensor. Tegelijkertijd een retrospectief van fotojournalist Don McCullin uit de periode 1959 tot nu, t/m 14 december.

De Royal Academy of Arts eert Britse jonge kunstenaars van de Saatchi Collection die inmiddels internationaal zijn doorgebroken met een tentoonstelling, t/m 28 december.

Meer over