GROOT-BRITTANNIE

In de National Gallery of Scotland de expositie Lucian Freud: early works, met schilderijen en tekeningen die hij maakte voor en tijdens WO II en het enige beeldhouwwerk van zijn hand, een zandstenen paard....

Edinburgh

In de National Gallery of Modern Art ruim honderd tekeningen van de Schotse schilder Alan Davie. In de National Gallery t/m 20 april werk van de Schotse schilder James McIntosh Patrick.

Londen

In de Barbican Art Gallery is de grote overzichtstentoonstelling Modern Art in Britain 1910-1914 geopend. Ruim 150 werken uit de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië en andere Europese landen illustreren hoe werken van Cézanne, Van Gogh, Matisse en Picasso als inpiratiebron hebben gediend voor Britse kunstenaars als Vanessa Bell, David Bomberg, Roger Fry, Duncan Grant en Augustus John. Tot en met 26 mei.

In de National Gallery Discovering the Italian Baroque: The Denis Mahon Collection, ruim zestig Italiaanse schilderijen uit de 17de en 18de eeuw van collectioneur sir Denis Mahon. Met meesterwerken van o.a. Guercino, Annibale Carracci, Giordano, Pellegrini en Crespi.

Babycakes is de toneelversie van Armistead Maupins Tales of the City. Door de groep van John Binnie and Clyde Unity. In de Drill Hall. Gene Wilder schittert nog tot en met zondag in de komedie 'Laughter on the 23rd Floor' van Neil Simon, in Queens (Shaftesbury Avenue). Petula Clark speelt de rol van Norma Desmond, de tragische, oude diva in de musical Sunset Boulevard van Andrew Lloyd Webber in Adelphi Theatre.

In de Royal Academy of Arts de grote overzichtstentoonstelling Braque: the late works. Georges Braque (1882-1963) is een van de meest invloedrijke schilders van deze eeuw geweest, maar bij het grote publiek is slechts een klein deel van zijn oeuvre bekend. De tentoonstelling omvat ongeveer vijftig werken, inclusief de grote series uit zijn late periode - de interieurs, biljarttafels, studio's en vogels. Tot en met 6 april. Daarnaast wijdt de Royal Academy een retrospectief aan architect Denys Lasdun, t/m 16 maart.

Skandinavië heeft de laatste honderd jaar een sterke grafische traditie gekend. Het British Museum toont 170 etsen van kunstenaars als Anders Zorn, Edvard Munch en Asger Jorn tot eigentijdse figuren als Per Kirkeby uit Denemarken en Sigurdur Gudmundsson uit IJsland. Modern Skandinavian Prints, t/m 20 april.

In de National Gallery de tentoonstelling Young Gainsborough met werk uit de begindagen van zijn carrière, voornamelijk landschappen en conversatiestukken. Tot en met 31 maart.

Jessica Lange speelt Blanche in A Streetcar named Desire van Tennessee Williams, in een regie van Peter Hall, in het Theatre Royal Haymarket.

Meer over