GROOT-BRITTANNIE

De Whitechapel Art Gallery toont een selectie van het werk van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte, van 16 januari t/m 15 maart....

Londen

In Olivier Theatre (National) Peter Pan in een nieuwe versie van John Caird en Trevor Nunn. Met Daniel Evans als Peter, Alec McCowen als verteller en Ian McKellen als Captain Hook.

In de Serpentine Gallery een tentoonstelling van de Italiaanse avantgardist Piero Manzoni, t/m 25 januari.

In de National Portait Gallery een retrospectief van fotograaf Bruce Weber ten van Weber (t/m 15 februari), een overzicht van Schotlands meest gevierde portretschilder Sir Henry Raeburn (1756-1823) (t/m 1 februari), en sculpturen en portretten van Glenys Barton (t/m 11 januari).

Dat in de schilderkunst feeën een geliefd onderwerp waren, bewijst de tentoonstelling Victorian Fairy Painting in de Royal Academy of Arts. Tot en met 8 februari.

Tot en met 31 januari in het Royal Court Theatre Downstairs The Chairs, Ionesco's absurdistische toneelstuk over een ouder echtpaar dat onzichtbare gasten heeft uitgenodigd. Met Geraldine McEwan en Richard Briers.

The Slow Drag is een toneelstuk van Carson Kreitzer over Billy Tipton, een Amerikaanse jazzsaxofonist die bij zijn dood een vrouw bleek te zijn. De voorstelling is gesitueerd in een nachtclub. 'The band is hot and the singing hotter', schreef The Independent. Voor onbepaalde tijd in de Whitehall.

Tot en met 17 januari in theater Queens Bugsy Malone, 'the messiest show in town'.

In het Adelphi Theatre de 'drop dead Broadway-musical' Chicago met Ruthie Henshall, Ute Lemper, Henry Goodman en Nigel Planer.

Edward Fox en Claire Higgins in A Letter of Resignation van Hugh Whitemore, in Comedy Theatre.

In het Victoria & Albert Museum t/m 18 januari de eerste buitenlandse tentoonstelling van het werk van het interieurontwerpersechtpaar Carl en Karin Larsson, vertegenwoordigers van de typisch Zweedse vormgeving. Tegelijkertijd loopt een tentoonstelling van kostuums en textiel uit Pakistan (t/m 29 maart), en is er een tentoonstelling over de Japanse kimono in the Taisho-stijl (t/m 22 februari).

De National Gallery heeft zeldzaam werk bijeengebracht dat wordt toegeschreven aan de 15de-eeuwse Nederlandse schilder Jan van Eyck. Van 14 januari t/m 15 maart. In de serie 'Making and Meaning' stelde de National Gallery een tentoonstelling samen rond het beroemde schilderij 'De ambassadeurs' van Hans Holbein, t/m 1 februari.

Gillian Wearing won de Turner Prize, de belangrijkste onderscheiding in de Britse hedendaagse kunst, met haar videofilms '60 Minutes Silence' en 'Sacha and Mum'. De films zijn samen met werk van de andere genomineerden Christine Borland, Angela Bulloch, Cornelia Parker nog tot en met 18 januari in de Tate Gallery te zien.

In het Victoria & Albert Museum een tentoonstelling van Japanse kimono's, t/m 22 februari.

In Gallery West (Cabot Place, Canary Wharf) een grote presentatie van de Britse muziekindustrie. Van vaudeville tot Top 100, t/m 12 januari.

Meer over