GROOT-BRITTANNIE

In de Serpentine Gallery een tentoonstelling van de Italiaanse avantgardist Piero Manzoni, t/m 25 januari...

Londen

Bruce Weber (1946) fotografeerde alleen mensen die hij bewonderde of aardig vond. Daaronder zijn Hollywood-sterren als Sean Penn, Robert de Niro en Ewan MacGregor, maar ook de Duchess of Devonshire en Little Richard. De National Portait Gallery wijdt een retrospectief aan de portretten van Weber, t/m 15 februari. Tegelijkertijd is een overzicht van Schotlands meest gevierde portretschilder Sir Henry Raeburn (1756-1823) te zien (t/m 1 februari), en sculpturen en portretten van Glenys Barton (t/m 11 januari).

Tijdens de Victoriaanse periode aan het einde van de vorige eeuw hadden schrijvers, componisten en kunstenaars een bijzondere interesse voor feeën en ander bovennatuurlijk gebeuren. Zo vond er bijvoorbeeld een herwaardering plaats van Shakespeare's 'fairy plays'. Dat ook in de schilderkunst feeën een geliefd onderwerp waren, bewijst de tentoonstelling Victorian Fairy Painting in de Royal Academy of Arts. Tot en met 8 februari.

The Slow Drag is een toneelstuk van Carson Kreitzer over Billy Tipton, een Amerikaanse jazzsaxofonist die bij zijn dood een vrouw bleek te zijn. De voorstelling is gesitueerd in een nachtclub. 'The band is hot and the singing hotter', schreef The Independent. Voor onbepaalde tijd in de Whitehall.

In het Adelphi Theatre sinds twee weken de 'drop dead Broadway-musical' Chicago met Ruthie Henshall, Ute Lemper, Henry Goodman en Nigel Planer.

Edward Fox en Claire Higgins in A Letter of Resignation van Hugh Whitemore, in Comedy Theatre.

De Turner Prize, de belangrijkste onderscheiding in de Britse hedendaagse kunst, werd afgelopen dinsdag gewonnen door Gillian Wearing voor haar videofilms '60 Minutes Silence' en 'Sacha and Mum'. De films zijn samen met werk van de andere genomineerden Christine Borland, Angela Bulloch, Cornelia Parker nog t/m 18 janauari in de Tate Gallery te zien.

In het Victoria & Albert Museum een tentoonstelling van Japanse kimono's, t/m 22 februari.

Moralist, libertijn, agressieve zelfpromotor, man van het volk. De reputatie van de Britse schilder William Hogarth verschilde nogal door de eeuwen heen. Het British Museum wijdt een expositie aan de verschillende identiteiten van Hogarth. Hogarth and His Times, Serious Comedy, t/m 4 januari.

Het British Museum wijdt een tentoonstelling aan de Japanse kalligrafie-meester Ogawa Toshu, t/m 4 januari.

In de Barbican Art Gallery een overzicht van de Belgische expressionistische schilder James Ensor. Tegelijkertijd wordt in de galerie een retrospectief getoond van fotojournalist Don McCullin, t/m 14 december.

Meer over