GROOT-BRITTANNIE

In de Barbican Art Gallery vanaf vandaag een overzicht van de Belgische expressionistische schilder James Ensor. Tegelijkertijd wordt in de galerie een retrospectief getoond van fotojournalist Don McCullin uit de periode 1959 tot nu....

Londen

In de National Portrait Gallery sculpturen en portretten van Glenys Barton, van 19 september t/m 11 januari 1998.

De Royal Academy of Arts eert Britse jonge kunstenaars van de Saatchi Collection die inmiddels internationaal zijn doorgebroken met een tentoonstelling. Van 18 september t/m 28 december. Verder in het museum en tentoonstelling van prenten van de Japanse houtsnede-meester Hirosighe: Hirosighe, Images of Mist, Rain, Moon and Snow. Tot en met 28 september.

In Gallery West (Cabot Place, Canary Wharf) een grote presentatie van de Britse muziekindustrie. Van vaudeville tot Top 100. Tot en met 12 januari.

Zondag de fameuze Last Night van de 103de seizoen van de Londense Proms. Al meer dan een halve eeuw gebeurt dat in de Royal Albert Hall. Tel. 00-44-171.7655575, fax 7650619; http://www.bbc.co.uk/proms/

In de jarige Tate Gallery (100 jaar), t/m 30 november een overzicht van Piet Mondriaan, overgenomen van het Haags Gemeentemuseum.

In de Redfern Gallery (Cork Street) schilderijen, tekeningen en prenten van Elizabeth Butterworth, reliëf en tekeningen van Katie Clemson, t/m 2 oktober.

Granieten beelden van de Engelse beeldhouwer Stephen Cox in de tuin van de Dulwich Picture Gallery (College Road). Tot en met 23 september.

Clifford Coffin (1913-1972) is bij een handvol bewonderaars bekend als de beste Vogue-fotograaf. De National Portrait Gallery toont een overzicht van zijn werk in The Varnished Truth, Photographs from Voque 1945-1955, t/m 28 september.

Het British Museum opent in 2000 een permanente tentoonstelling van Koreaanse kunst. Daarop vooruitlopend vast een overzicht, te leen van het Koreaanse Nationale Museum en particulieren. Verder prentdrukkunst van Picasso en zijn tijdgenoten in Parijs (t/m 14 september) en Modernisme in het Franse medaille-ontwerp (t/m 14 september).

In de National Gallery de tentoonstelling Seurat and The Bathers. Aan de hand van voorstudies, schetsen en werk van tijdgenoten wordt een aantal van Seurats belangwekkende doeken getoond, waaronder 'Une baignade, Asnières' uit 1884 (t/m 28 september).

Alan Bates schittert in Life support, een toneelstuk van Simon Gray in het Aldwych Theatre, geregisseerd door Harold Pinter.

In het Lyric Theatre nog tot en met 13 september Marlene, de onvolprezen Sian Phillips als de diva Marlene Dietrich.

Meer over