GROOT-BRITTANNIE

De tentoonstelling Roger Hilton in de Tate St Ives brengt veertig schilderijen en tekeningen bijeen, aangevuld met zestien schetsboeken van deze belangrijke naoorlogse Britse schilder (t/m 26 april)....

St Ives

Londen

In de Serpentine Gallery een tentoonstelling van de Italiaanse avantgardist Piero Manzoni, van 27 november t/m 25 januari.

Bruce Weber (1946) fotografeerde alleen mensen die hij bewonderde of aardig vond. Daaronder zijn Hollywood-sterren als Sean Penn, Robert de Niro en Ewan MacGregor,maar ook de Duchess of Devonshire en Little Richard. De National Portrait Gallery wijdt met meer dan tweehonderd foto's een retrospectief aan de portretten van Weber, t/m 15 februari. Tegelijkertijd is een overzicht van Schotlands meest gevierde portretschilder Sir Henry Raeburn (1756-1823) te zien (t/m 1 februari), en sculpturen en portretten van Glenys Barton (t/m 11 januari).

In het Victoria & Albert Museum t/m 18 januari de eerste buitenlandse tentoonstelling van het werk van het interieurontwerpersechtpaar Carl en Karin Larsson, vertegenwoordigers van de zo typisch Zweedse vormgeving. Tegelijkertijd loopt een tentoonstelling van kostuums en textiel uit Pakistan (t/m 29 maart), en is er een tentoonstelling over de Japanse kimono in de Taisho-stijl (t/m 22 februari).

Een grote tentoonstelling over het stilleven in de Hayward Gallery. Objects of Desire. The Modern Still Life, t/m 4 januari.

In de Tate Gallery werk van de vier genomineerde kunstenaars voor de Turner Prize. Voor deze prijs, een bedrag van 20.000 pond, zijn dit jaar genomineerd Christine Borland, Angela Bulloch, Cornelia Parker en Gillian Wearing, t/m 18 januari.

In de Tate Gallery behalve het overzicht van Piet Mondriaan, eveneens t/m 30 november aquarellen van Britse kunstenaars van de 17de tot de 20ste eeuw. Het is de collectie-Oppe die onlangs door de Tate werd verworven.

In het British Museum een tentoonstelling van ruim honderd tekeningen van Duitse oude meesters uit de collectie van Edmund Schilling (1888-1974), onlangs door diens vrouw aan het museum geschonken. Tot en met 4 januari. Voorts wijdt het museum een tentoonstelling aan de Japanse kalligrafie-meester Ogawa Toshu, t/m 4 januari.

De Royal Academy of Arts eert Britse jonge kunstenaars van de Saatchi Collection die inmiddels internationaal zijn doorgebroken met een tentoonstelling, t/m 28 december.

In Gallery West (Cabot Place, Canary Wharf) een grote presentatie van de Britse muziekindustrie. Van vaudeville tot Top 100, t/m 12 januari.

Meer over