GROOT-BRITTANNIE

In Kettles Yard (Castle Street) een historisch overzicht van de manier waarop de menselijke figuur in de twintigste-eeuwse beeldhouwkunst is verbeeld, Body works (t/m 2 maart)....

Cambridge

Londen

In de Barbican Art Gallery wordt vandaag de grote overzichtstentoonstelling Modern Art in Britain 1910-1914 geopend. Ruim 150 werken uit de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië en andere Europese landen illustreren hoe werken van Cézanne, Van Gogh, Matisse en Picasso als inpiratiebron hebben gediend voor Britse kunstenaars als Vanessa Bell, David Bomberg, Roger Fry, Duncan Grant en Augustus John. Tot en met 26 mei.

Eveneens vanaf vandaag toont de Barbican Art Gallery de dubbelexpositie Lucie Rie and Hans Coper: Potters in parallel, de bekendste pottenbakkers in Groot-Brittannië van dit moment. Ruim 350 voorwerpen zijn te zien t/m 26 mei.

Vanaf 26 februari in de National Gallery Discovering the Italian Baroque: The Denis Mahon Collection, ruim zestig Italiaanse schilderijen uit de 17de en 18de eeuw, die kunsthistoricus en collectioneur sir Denis Mahon na zijn dood schonk aan een aantal Britse musea en galeries. De collectie omvat meesterwerken van Guercino, Reni, Domenichino, Annibale Carracci, Pietro da Cortona, Giordano, Pellegrini en Crespi.

De Royal Academy wijdt een retrospectief aan Denys Lasdun, een van de meest toonaangevende Britse architecten van na WO II en ontwerper van o.a. The National Theatre. Tot en met 16 maart. Verder 21 abstracte schilderijen van Gillian Ayres (t/m 2 maart).

In de Waddington Galleries de expositie Innocence and experience, met nieuwe schilderijen van Michael Craig-Martin (t/m 8 maart).

Gene Wilder schittert in de komedie 'Laughter on the 23rd Floor' van Neil Simon, in Queens (Shaftesbury Avenue), t/m 1 maart.

Timothy West speelt Henry IV van Shakespeare bij het English Touring Theatre, in The Old Vic, t/m zaterdag.

De Whitechapel Art Gallery toont vijftien sculpturen van de Britse beeldhouwer Tony Cragg uit de periode 1990-1996. Tot en met 9 maart.

In de vroege jaren twintig kreeg de Duitse historicus/psychiater Hans Prinzhorn een verzameling kunstwerken in zijn bezit, vervaardigd door psychiatrische patiënten. Avant-garde kunstenaars als Paul Klee, Max Ernst en de surrealisten lieten zich inspireren door deze werken, die volgens Prinzhorns publicatie 'Artistry of the Mentally Ill' een grote artistieke waarde hebben. De Hayward Gallery toont de collectie tot en met 23 februari. Tegelijkertijd is er een overzicht van de Britse schilder Howard Hodgkin (t/m 23 februari).

Oxford

About vision: New British paintings in the 1990s, t/m 23 februari in het Museum of Modern Art.

Meer over