GROOT-BRITTANNIE

In de National Gallery of Modern Art de tentoonstelling Surrealism and after, met werk van o.a. Magritte uit de Gabrielle Keiller Collectie....

Edinburgh

Londen

De Engelse Nationale Opera onder muzikale leiding van Paul Daniel brengt The Flying Dutchman van Wagner. De regie is van de Noor Stein Winge. Willard White zingt de rol van de gedoemde zeeman en Rita Cullis is zijn redder, Senta. Voorstellingen in het Coliseum op 3, 8, 10, 15 en 17 oktober. Tel. 00-44-171-6328300.

In de Tate Gallery behalve het overzicht van Piet Mondriaan, eveneens t/m 30 november aquarellen van Britse kunstenaars van de 17de tot de 20ste eeuw. Het is de collectie-Oppe die onlangs door de Tate werd verworven.

De Whitechapel Art Gallery Portrait of a Decade, een overzicht van het werk van de Mexicaanse schilder en revolutionair David Alfaro Siqueiros, die Jackson Pollock sterk heeft beïnvloed. Tot en met 2 november.

Moralist, libertijn, agressieve zelfpromotor, man van het volk. De reputatie van de Britse schilder William Hogarth verschilde nogal door de eeuwen heen. Het British Museum wijdt een expositie aan de verschillende identiteiten van Hogarth. Hogarth and His Times, Serious Comedy, t/m 4 januari.

Voorts in het British Museum een tentoonstelling van ruim honderd tekeningen van Duitse oude meesters uit de collectie van Edmund Schilling (1888-1974), onlangs door diens vrouw aan het museum geschonken. En een tentoonstelling van het werk van de Japanse kalligrafie-meester Ogawa Toshu. Beide tentoonstelingen duren tot en met 4 januari.

De Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets exposeert werk, onder meer een installatie van drie 'vensters',

in de Waddington Galleries, t/m 11 oktober.

In de Barbican Art Gallery een overzicht van de Belgische expressionistische schilder James Ensor. Tegelijkertijd wordt in de galerie een retrospectief getoond van fotojournalist Don McCullin uit de periode 1959 tot nu. Tot en met 14 december.

De Royal Academy of Arts eert Britse jonge kunstenaars van de Saatchi Collection die inmiddels internationaal zijn doorgebroken met een tentoonstelling. Tot en met 28 de-

cember.

In de Redfern Gallery (Cork Street) schilderijen, tekeningen en prenten van Elizabeth Butterworth, reliëf en tekeningen van Katie Clemson, t/m 2 oktober.

Meer over