GROOT-BRITTANNIE

In de National Gallery of Scotland is vanaf vandaag de expositie Cassiano dal Pozzo's Paper Museum te zien. Met tekeningen en aquarellen uit de Royal Library van Windsor Castle, van de 17de-eeuwse collectioneur Cassiano dal Pozzo....

Edinburgh

Liverpool

De Tate Gallery wijdt een groot retrospectief aan Paula Rego, een van de meest invloedrijke Britse schilders van Portugese komaf. Tot en met 20 april. Eveneens in de Tate Gallery Characters and conversations, British Art 1900-1930, waarin de galerie het 'zelfbeeld' van de modernisten uit de periode 1900-1930 onderzoekt aan de hand van portretten, zelfportretten en studio-interieurs (tot eind april).

Londen

De prostituees en hun pooiers, de bedelaars en de zwarthandelaren, de ontevreden arbeiders en de zelfgenoegzame burgers. George Grosz (1893-1959) zag ze lopen in het Berlijn ten tijde van de Weimarrepubliek en legde ze op genadeloze wijze vast. The Berlin of George Grosz heet de overzichtstentoonstelling in de Royal Academy, met tekeningen en grafisch werk uit de periode 1912-1930 (t/m 8 juni).

De geheel gerenoveerde Galerie Serpentine (Kensington Gardens) heeft nu een eigen 'gallery lawn', waarvoor Richard Deacon een sculptuur maakte. Ook andere installaties en sculpturen van Deacon zijn daar t/m 4 mei te zien.

In de Barbican Art Gallery loopt tot en met 26 mei de grote overzichtstentoonstelling Modern Art in Britain 1910-1914. Ruim 150 werken uit de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië en andere Europese landen illustreren hoe werken van Cézanne, Van Gogh, Matisse en Picasso als inspiratiebron hebben gediend voor Britse kunstenaars als Vanessa Bell, Roger Fry, Duncan Grant en Augustus John.

In de National Gallery rond de vijfentwintig schilderijen van Monet, afkomstig uit de Tate Gallery, de eigen collectie en particuliere verzamelingen. Van 'La Pointe de la Hève' uit 1864 tot de waterlelies die hij na 1916 schilderde (t/m 5 mei).

In het Savoy Theatre (The Strand) speelt Simon Callow Oscar Wilde in The importance of being Oscar, een stuk van Micheál MacLiammóir over 'de humor, triomf en tragedie' van Oscar Wilde.

Petula Clark speelt de rol van Norma Desmond, de tragische, oude diva in de musical Sunset Boulevard van Andrew Lloyd Webber in Adelphi Theatre. Nog tot en met 5 april.

In de Royal Academy of Arts de overzichtstentoonstelling Braque: the late works. Georges Braque (1882-1963) is een van de meest invloedrijke schilders van deze eeuw geweest, maar bij het grote publiek is slechts een klein deel van zijn oeuvre bekend, t/m 6 april.

In de National Gallery de expositie Young Gainsborough met werk uit de begindagen van zijn carrière, voornamelijk landschappen en conversatiestukken (t/m 31 maart).

Norwich

Het Sainsbury Centre for Visual Arts wijdt tot en met 6 april een retrospectief aan de overleden filmer Derek Jarman.

Oxford

Annibale (1560-1609) en Agostino Carracci (1557-1602), en hun neef Ludovico (1566-1619), leiden in de 16de en 17de eeuw een generatie barokschilders op. Het Ashmolean Museum bracht 100 tekeningen van hun hand bijeen onder de titel 'Drawings by the Carracci from British collections'. De expositie in de McAlpine en Eldon Galleries loopt tot en met 31 maart.

Meer over