Groot-Brittannieker van Spelen

Groot-Brittannin Nieuw-Zeeland hebben zich gisteren in het olympisch kwalificatie-toernooi van Madrid, dat ondanks de bomaanslagen werd voortgezet, geplaatst voor Athene....

Het Britse hockeyteam, dat sinds de boycot van Moskou in 1980 nimmer ontbrak bij de Spelen, versloeg Belgioeizaam met 2-1. Nieuw-Zeeland was te sterk voor Zuid-Afrika: 3-2. Belgin Zuid-Afrika strijden zaterdag de laatste olympische plek.

De kwalificatie van Groot-Brittannietekent dat Russel Garcia zijn vierde Spelen kan halen. De Engelse routinier (33) won in 1988 in Seoul op 18-jarige leeftijd olympisch goud en behoorde ook in Barcelona en Atlanta tot de deelnemers. Kort voor Sydney 2000 trok hij zich terug, omdat zijn teamgenoten hem niet accepteerden na een schorsing van drie maanden wegens gebruik van coca. Garcia, die eind vorige eeuw ook in Nederland (HDM) speelde, maakte begin januari zijn rentree in het Britse team.

Het Nederlands elftal bereikte gisteren de eindstrijd van het kwalificatie-toernooi in Madrid. In de halve finale werd India met 4-2 verslagen. Taekema scoorde twee keer uit een strafcorner, Matthijs Brouwer maakte twee velddoelpunten.

In de finale is Spanje zaterdag de tegenstander. De ploeg van Maurits Hendriks versloeg Pakistan, het team van Roelant Oltmans, met 3-2. Tijdens het Europees kampioenschap van Barcelona schakelde Spanje in de halve finale Nederland uit (5-2), in de voorronde van dit toernooi werd het 2-2.

Meer over