Nieuws

Groot-Brittannië schakelt naar volgende versnelling en keurt ook Oxford-vaccin goed

Het coronavaccin van AstraZeneca en de University of Oxford is goedgekeurd door de Britse geneesmiddelenautoriteit MHRA. Het farmabedrijf geeft woensdag de eerste doses vrij, zodat de inentingen met dit vaccin begin volgend jaar van start kunnen. De rest van Europa wacht nog op goedkeuring.

null Beeld AP
Beeld AP

Met de noodautorisatie van het vaccin schakelt het Britse vaccinatieprogramma door naar de volgende versnelling. De Britse overheid bestelde 100 miljoen doses, om 50 miljoen mensen mee in te enten. Dat komt bovenop de 40 miljoen doses van het al eerde goedgekeurde Pfizer-vaccin. Net als Pfizer, moet ook het Oxford-vaccin twee keer worden toegediend om effectief te zijn.

De rest van Europa moet nog even wachten op het vaccin, omdat het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) het nog moet goedkeuren voor gebruik. AstraZeneca heeft inmiddels de benodigde data voor zijn aanvraag ingediend bij het EMA, maar wanneer goedkeuring volgt is niet bekend. De Europese lidstaten hebben een optie op 400 miljoen doses, waarvan 12 miljoen doses voor Nederland bestemd zijn.

Voordelen

Het vaccin van AstraZeneca is aanzienlijk goedkoper dan andere coronavaccins. Ter vergelijking: een dosis van het Pfizer-vaccin kost ongeveer 12 euro, waar het Oxford-vaccin slechts 1,78 kost. Bovendien wordt het gedurende de pandemie zonder winstmarge tegen de kostprijs verkocht. Op die manier hebben ook landen met een minder groot budget toegang tot het vaccin.

Een ander voordeel van dit vaccin: het kan in een gewone koelkast bewaard worden. Daarin zou het vaccin volgens AstraZeneca zeker een half jaar goed blijven. Het Pfizer-vaccin moet daarentegen worden bewaard bij een temperatuur van -70 graden en is na ontdooien maar beperkt houdbaar. Het nieuwe goedgekeurde vaccin kan door de flexibelere houdbaarheid ook toegediend worden in verpleeghuizen en huisartsenposten.

Britten wachten niet

Over de effectiviteit van het vaccin doen wisselende verhalen de ronde. Volgens een studie die werd gepubliceerd in The Lancet, werd die geschat op 62 procent, tegen 90 procent van het Pfizer-vaccin. De topman van AstraZeneca, Pascal Soriot, kondigde deze week in een interview in de The Times echter aan dat de effectiviteit uiteindelijk hoger zal zijn. De cijfers die zijn bewering ondersteunen moeten echter nog worden gepubliceerd.

De Britten wachten daar niet op. Volgens de Britse adviescommissie voor vaccinatie en immunisatie heeft het prioriteit om nu zo veel mogelijk mensen uit de risicogroep een eerste prik te geven. De tweede prik zou minder haast hebben. ‘Iedereen krijgt zijn tweede dosis nog steeds binnen twaalf weken. Die tweede dosis is belangrijk voor langetermijnbescherming’, stelde een woordvoerder van het Britse Ministerie van Volksgezondheid in The Guardian.

Puntjes op de i

Volgens Immunologe Cécile Van Els van het RIVM, tevens hoogleraar Vaccinologie aan de Universiteit Utrecht, is het niet vreemd dat Britse overheid ervoor wil zorgen dat zoveel mogelijk mensen de eerste prik krijgen. ‘Die tweede inenting is vooral om de puntjes op de i te zetten. Het lichaam heeft op dat moment al antistoffen, maar een tweede inenting verhoogt het niveau en de kwaliteit van die antistoffen.’ Dat er tussen de twee inentingen wat meer tijd zit is geen probleem en misschien zelfs gunstiger. ‘Het kan juist goed zijn om het lichaam even wat tijd te geven tussen de twee prikken om de afweercellen van het eerste shot een beetje tot rust te laten komen.’

De Britten begonnen 8 december al met het toedienen van de coronavaccins van BioNtech/Pfizer. Daarmee was het Verenigd Koninkrijk het eerste land waar volgens een officieel programma gevaccineerd werd.

Meer over