Groot-Brittannië gaat grens sluiten

Op vakantie naar Groot-Brittannië deze zomer? Vergeet het maar. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft vrijdagmiddag bekend gemaakt dat vrijwel iedereen die vanaf 8 juni op het eiland arriveert, twee weken binnen moet blijven. Het sluiten van de grenzen geldt voor onbepaalde tijd.

Beeld Getty Images

De politie zal controles uitoefenen en mensen die zich niet aan de quarantaine houden, kunnen een boete van 1.000 pond tegemoet zien, of zelfs een trip naar de rechtbank. Er zal een uitzondering gelden voor vrachtwagenchauffeurs, zorgmedewerkers en fruitplukkers. De schade voor de Britse toerisme- en cultuursector zal niet te overzien zijn. 

Deze harde maatregelen van de Britse regering staan in schril contrast met de argeloze houding aan het begin van de coronacrisis toen reizigers uit besmettingshaarden als Wuhan en Milaan ongehinderd binnen konden komen. Indertijd verklaarde minister van Volksgezondheid Matthew Hancock dat het tegenhouden van besmette reizigers geen zin heeft.

Het sluiten van de grenzen, bedoeld om een mogelijke tweede golf te voorkomen, heeft al tot kritiek geleid. 

Ryanair-baas Michael O’Leary noemde de plannen ‘idioot’ en beschuldigde de Britse regering ervan als een kip zonder kop te handelen. Commentator James O’Brien merkte op dat de regering-Johnson de juiste coronamaatregelen neemt ‘maar helaas niet in de juiste volgorde’. De bekende interviewer Andrew Neil vroeg zich twitterend af hoe het sluiten van de grenzen rijmt met de Global Britain-filosofie van de regering.

Wie bij aankomst geen verblijfadres kan overhandigen krijgt op eigen kosten een quarantaine-plek toegewezen, waarschijnlijk een hotel. Wie dat aanbod niet accepteert moet terugkeren. Reizigers vanuit Ierland en de Kanaaleilanden kunnen Groot-Brittannië wel ongehinderd binnenkomen.

De Engelsen hoeven niet meer thuis te blijven, maar de Schotten, de Welshmen en de Noord-Ieren wel. Boris Johnson besloot eerder de ‘Blijf thuis’-mantra te veranderen in ‘Blijf alert’, maar die beslissing heeft het Verenigd Koninkrijk gespleten.

Meer over