GROOT BRITTANIE

The age of Dürer in de National Gallery of Scotland omvat de bekendste prenten en 100 houtsneden en etsen van Albrecht Dürer, gemaakt aan het eind van de vijftiende eeuw....

Edinburgh

Londen

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat The Carmina Burana, de beroemde verzameling van 12de eeuwse Latijnse en Duitse liederen en gedichten, gepubliceerd is. Het Barbican Centre viert dat met een interactieve tentoonstelling (t/m 5 januari) en een programma van muziek, beeldende kunst, poëzie, film, performances en lezingen (Informatie: 0181-5791910).

Op 3 december wordt bij Christie's (South Kensington) de kunstcollectie en delen uit de garderobe van de Zweedse actrice Britt Ekland geveild. Art Nouveau-lampen, juwelen, foto's, schilderijen, schoenen, handtasjes en voorwerpen uit landen waar ze filmopnamen maakte. Kijkdagen: 30 november, 2 en 3 december.

Gisteren ontsloot het Victoria and Albert Museum (het National Museum of Art and Design) de afdeling zilver. Deze omvangrijke collectie omvat zilver uit de periode 1300 tot 1800. De heropening van de afdeling wordt omlijst met een tentoonstelling van ontwerpen van 21 internationale zilversmeden.

Ook in het museum American Photography 1890-1965, foto's van Alfred Stiegletz, Robert Frank, Irving Penn en Edward Steigen (t/m 26 januari).

Re-play in het Museum of the Moving Image geeft een overzicht van videospelletjes van de afgelopen dertig jaar. Te zien zijn onder meer de eerste spellen uit het begin van de jaren zestig, aangestuurd door gigantische computers (t/m 15 mei).

In de vroege jaren twintig kreeg de Duitse historicus/psychiater Hans Prinzhorn een verzameling kunstwerken in zijn bezit, vervaardigd door psychiatrische patienten. Avant-garde kunstenaars als Paul Klee, Max Ernst en de surrealisten lieten zich inspireren door deze werken, die volgens Prinzhorns publicatie 'Artistry of the Mentally Ill' een grote artistieke waarde hebben. De Hayward Gallery toont vanaf 5 december de collectie (t/m 23 februari).

Tegelijkertijd is er een overzicht van de Britse schilder Howard Hodgkin (t/m 23 februari).

Jessica Lange speelt Blanche in A Streetcar named Desire van Tennessee Williams, in een regie van Peter Hall. Vanaf 18 december in het Theatre Royal Haymarket.

Tot en met 25 januari in het Albery Theatre The Cherry Orchard van Tsjechov door de Royal Shakespeare Company.

Meer over