NIEUWSCORONAVIRUS

Groot aantal bemanningsleden Amerikaans vliegdekschip test positief op coronavirus

Zeker 155 bemanningsleden van het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt blijken besmet met corona. De kapitein van het schip, Brett Crozier, werd eerder deze week door het Pentagon uit zijn functie ontheven nadat hij de noodklok had geluid. Cozier zelf is ook besmet met het virus, meldt de New York Times.

Redactie
null Beeld AP
Beeld AP

Het Pentagon was geïrriteerd nadat een oproep van de gezagvoerder van het vliegdekschip was uitgelekt waarin hij erop aandrong de complete bemanning van de USS Theodore Roosevelt van boord te halen wegens een uitbraak van het coronavirus aan boord. ‘Het is geen oorlog. Marinemensen hoeven niet dood te gaan. Als we nu niet handelen, schieten we tekort in onze zorg voor ons meest waardevolle bezit – onze mensen.’

Dat was tegen het zere been van de marineleiding in Washington, maar alles wijst er nu op dat Crozier groot gelijk had door noodklok te luiden. Volgens de marine hebben nu al 155 van de 4800 bemanningsleden positief getest, terwijl nog meer dan de helft van de bemanning een test moet ondergaan.

Crozier werd als een held toegejuicht door de bemanningsleden toen hij het door kernenergie aangedreven vliegdekschip verliet. Het gejuich en het daverende applaus voor de commandant van het schip waren een klap in het gezicht van Croziers bazen in het Pentagon.

Volgens het ministerie van Defensie had Crozier de bevelsstructuur doorbroken door zijn oproep aan een aantal andere hoge marineofficieren te zenden zonder zijn directe baas in te lichten. Maar volgens een Pentagon-functionaris had Crozier eerder al aan de bel getrokken, maar verzuimden zijn superieuren in te grijpen.

Meer over