Groningse hoogleraar per direct op non-actief

AMSTERDAM/BRUSSEL - De Rijksuniversiteit Groningen heeft donderdag per direct de Vlaamse hoogleraar criminologie Patrick Van Calster op non-actief gesteld, nadat de Vrije Universiteit Brussel diens doctorstitel uit 2005 had ingetrokken wegens plagiaat. Volgens de VUB berust Van Calsters proefschrift bij nader inzien op 'flagrant' overschrijfwerk.


De Rijksuniversiteit Groningen meldt dat op haar website in een verklaring. Volgens de VUB is Groningen woensdag op de hoogte gesteld van de beslissing om Van Calsters graad in te trekken en over de achtergronden van het besluit. De Vlaamse media meldden dinsdag de fraudezaak, zonder dat de naam van de betrokken wetenschapper bekend was en de instellingen waar hij werkzaam was.


Toeval

Tot het intrekken van de graad is besloten na uitgebreid onderzoek door een fraudecommissie van de universiteit in Brussel. De aard van het plagiaat is niet openbaar gemaakt. Bronnen zeggen dat het gaat om het overnemen van delen van een veelgebruikt organisatiekundig handboek van de criminologie.


Het plagiaat kwam bij toeval aan het licht. Een andere wetenschapper sloeg alarm en het bestuur van de VUB nam de zaak in eigen handen. Volgens bronnen die dicht bij het onderzoek zijn betrokken, is het 'ongelooflijk' dat het plagiaat niet eerder ontdekt werd. Het zou om een 'flagrant dossier' gaan. Van Calster zelf is op dit moment niet bereikbaar voor commentaar.


Van Calster (1970) studeerde filosofie in Brussel en criminologie in Gent. Zijn Brusselse proefschrift ging over de complexiteit van criminele organisaties. Sinds zijn aanstelling in 2010 in Groningen houdt hij zich vooral bezig met de politiepraktijk en de rol van informatie daarin.


Baanbrekend

Een Vlaamse hoogleraar criminologie zegt verbijsterd te zijn over het nieuws. 'Zijn proefschrift werd juist als iets baanbrekends gezien', zegt hij ondanks een spreekverbod van de VUB. Nederlandse criminologen in Leiden en Groningen doen er vooralsnog het zwijgen toe.


Tussen 2007 en 2012 was Van Calster als hoofddocent verbonden aan de juridische faculteit in Leiden, bij het masterprogramma criminologie. De Leidse universiteit zegt in een verklaring dat hij in die tijd zelf geen promovendi begeleidde en niet bij promotie-onderzoek betrokken was. Sinds zijn aanstelling in Groningen zou hij ook geen projecten met Leidse collega's hebben gedaan.


Volgens een woordvoerder zet het Groningse college van bestuur een integriteitsonderzoek naar Van Calster in gang, waarschijnlijk in samenspraak met de Universiteit Leiden. Daarbij gaat het mogelijk niet alleen om het Brusselse proefschrift, maar ook om zijn werk daarna. Volgens een woordvoerder zijn er geen concrete aanwijzingen om aan de kwaliteit daarvan te twijfelen.

Meer over