Groningse bohemien op rode loper in Hollywood

Muzikant, kraker, politiek activist, schrijver en filmer Bert Dijkhuizen werd ook nog filmer en won een Hollywoodprijs voor een documentaire.

Bert Dijkhuizen.

In augustus vorig jaar kreeg Bert Dijkhuizen in Hollywood de Independent Film Festival Award voor De koffer van Rinus (The Rinus Suitcase) - een documentaire over de zelfmoord van een 17-jarige jongen. De film was slechts met een iPhone en een oude Sony-camera gemaakt. De gang over de rode loper was een hoogtepunt in zijn leven.

Vlak voor kerst werd slokdarmkanker bij hem vastgesteld. Bert Dijkhuizen - muzikant, kraker, politiek activist, schrijver en filmer - overleed 15 januari op 57-jarige leeftijd. 'Het is nog altijd niet te bevatten', zegt zijn vrouw Swanny Kremer, met wie hij de 10-jarige dochter Nevada heeft.

Dijkhuizen was een monument van een man. Stevig gebouwd, wilde krullen en kleurrijke schoenen. Even opvallend als zijn verschijning was zijn Audi met een grote gele streep, waarmee hij zich door Groningen verplaatste. Hij woonde in een voormalig dorpscafé in het tegen de stad geplakte gehucht Enumatil. 'Een idealist. Een beetje een dromer die af en toe ook wel een kort lontje kon hebben', zo omschrijft Swanny Kremer haar man.

Bert werd geboren op het eiland Schiermonnikoog als de jongste van drie zonen van een voormalig walvisvaarder. Op zijn 17de verruilde hij Schiermonnikoog voor Terschelling om daar een opleiding te gaan volgen aan de Zeevaartschool. Maar het ontbrak hem daarvoor aan de benodigde discipline. Een jaar later trok hij naar Groningen, waar hij actief werd in de krakersbeweging.

Tegelijkertijd trok hij als gitarist van de heavy metalband Mean Machine door het land om een boterham te verdienen. Ook werkte hij als technicus bij de lokale radio. Vijftien jaar geleden werd Dijkhuizen actief in de Groninger stadspolitiek. Hij werd fractiemedewerker van de Stadspartij die onder leiding van Geert Spieker een luis in de pels was geworden in de gemeenteraad. Vanaf 2009 ontstond onrust in de partij en stapte Spieker op. In 2016 scheidde Marjet Woldhuis zich van de partij af en begon haar eigen partij 100% Groningen. Dijkhuizen ging met haar mee. 'Hij geloofde in vernieuwing van de lokale politiek', zegt ze. Hij was een fel tegenstander van de hondenbelasting die in veel gemeenten is afgeschaft maar in Groningen nog 120 euro per hond was.

Als muzikant was hij actief in de formatie Little Queen of Spades. Daarnaast schreef hij boeken. In 2016 besloot hij een documentaire te maken over de jonge muzikant Rinus, die van Groningen naar Hollywood reisde op zoek naar roem en daar zelfmoord pleegde. Het budget voor de film haalde hij met een crowdfundingsactie bij elkaar.

De documentaire van 37 minuten werd in oktober 2016 voor het eerst vertoond in de Gaveborg in Oostwold. Al snel viel die ook internationaal op. En niet alleen omdat ze met simpele middelen was gefilmd. 'De Amerikaanse jury vond het verhaal intrigerend - over een jongen uit het in hun ogen bijna exotische Nederland die het in Los Angeles wil gaan maken. De film onderscheidde zich ook doordat hij zeer Europees was. Geïnterviewden hadden roos op hun kleding, wat in een Amerikaanse documentaire meteen zou zijn weggeveegd', aldus Swanny Kremer.

Dijkhuizen bleef bescheiden. Hij zag de Amerikaanse bekroning als aanmoedingsprijs. Samen met Kremer maakte hij een horrorfilm voor kinderen, Capusjonnie, die eind oktober voor het eerst werd vertoond.

In 2002 trouwde hij bij een Elvis lookalike in Las Vegas (Nevada) met Swanny. Hun dochter werd naar de Amerikaanse staat genoemd. Bert had uit zijn eerdere relatie een dochter Rowan (26) en een zoon Berend (24).

Meer over