Groningen wil sateliet bij fotomuseum worden

Het Groningse fotofestival Noorderlicht heeft woensdag staatssecretaris R. van der Ploeg van Cultuur voorgesteld een Nederlands fotografiemuseum in Amsterdam danwel Rotterdam te voorzien van 'satelliet'-vestigingen buiten de Randstad....

De organisatie van het noordelijke fotofestival vindt dat de discussie over de toekomst van de fotografie in Nederland te veel wordt beheerst door de vraag of een fotografiemuseum in Amsterdam of Rotterdam moet worden gevestigd. Over die kwestie zijn de twee steden verdeeld, sinds in 1997 bleek dat de amateurfotograaf prof. H. Wertheimer 25 miljoen gulden heeft nagelaten ten behoeve van een fotomuseum. Het PBF beheert dat geld.

Staatssecretaris Van der Ploeg, wiens opstelling medebepalend is voor de vraag aan welke stad het PBF het fotomuseum zal gunnen, heeft de twee steden gevraagd voor 15 maart met voorstellen te komen die kunnen leiden tot de oprichting van een 'huis voor beeldcultuur', waarin naast fotografie ook film en nieuwe media kunnen worden gepresenteerd. Amsterdam zal daartoe het Sweelinck Conservatorium aanbieden.

Wethouder J. van der Giessen van Cultuur wil bovendien een hoogleraarschap fotografie bewerkstelligen aan de Universiteit van Amsterdam. Het PBF, voorstander van een fotomuseum in Amsterdam, wil het pand van het conservatorium aan te bieden. Rotterdam biedt het gebouw Las Palmas aan op de Kop van Zuid.

Voozitter S. Patijn van het PBF zou dinsdag op een besloten bijeenkomst over het fotomuseum te stellig zijn geweest met zijn opmerking dat het museum per definitie in Amsterdam komt. Volgens een woordvoerster van het PBF heeft hij slechts 'de helft van een zin gezegd'. Het PBF houdt volgens de woordvoerster nog steeds vast aan twee voorwaarden voorAmsterdam als vestigingsplaats.

Patijn - tevens burgemeester van Amsterdam - heeft volgens de woordvoerster van het fonds niet gemeld dat Amsterdam gunstige voorwaarden moet creëren voor het 'huis voor beeldcultuur'. Die voorwaarde, en ook de wens van het PBF dat het nu nog in Rotterdam gevestigde foto-instituut NFI en het archief NFA naar Amsterdam moeten verhuizen, blijven gehandhaafd.

Meer over