Groningen juicht om komst Wallage

Groningen juicht. Een van zijn favoriete zonen keert terug. Jacques Wallage is een kind van Groningen, en dat willen de Groningers weten....

Van onze verslaggever

GRONINGEN

Een recente peiling van de vakgroep sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen, in opdracht van het Nieuwsblad van het Noorden, wees uit dat 58 procent van de 'stadjers' Wallage als opvolger wilde hebben van de naar Almere vertrokken Hans Ouwerkerk en van waarnemend burgemeester Han Lammers.

Wallages verhuizing, ruim een jaar geleden, van Haarlem naar de stad waar hij opgroeide, voedde de speculatie dat hij, na in Groningen in de jaren zeventig raadslid en wethouder te zijn geweest, ook het hoogste politieke ambt zou ambiëren. Maar de geruchten willen dat hij van één stad liever de ambtsketen had gedragen dan van Groningen: Amsterdam.

In Den Haag heeft enige tijd een scenario gecirculeerd dat Amsterdams burgemeester Patijn minister van Buitenlandse Zaken zou worden en dat Wallage, de trouwe secondant van Wim Kok in de Tweede Kamer, zou worden beloond met het eersteburgerschap van de hoofdstad. Er is een simpele reden waarom dat gerucht niet wordt bewaarheid: de VVD krijgt in Paars II Buitenlandse Zaken.

Ook de gemeenteraad neemt genoegen met Wallage. Maar niet onverdeeld. Een deel van de raad had graag een vrouw als eerste burger gezien. Zij zou de eerste vrouwelijke burgemeester in de recente geschiedenis van Groningen zijn. Bovendien bestaat het college sinds het vertrek van Joan Stam (D66) geheel uit mannen.

Margreeth de Boer, demissionair minister van VROM, weigerde de post Groningen, de zevende stad van het land en de vijfde voor een PvdA-burgemeester (na Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Tilburg).

Daarna zijn de huidige burgemeester van Amersfoort, Annie Brouwer-Korf, een geboren Groningse, en Ella Vogelaar, voormalig vice-voorzitter van de FNV, in beeld geweest voor het burgemeesterschap. Of zij wilden niet, óf ze moesten het uiteindelijk afleggen tegen de enige man die het in Groningen niet kwalijk wordt genomen dat hij niet van het geslacht is dat in de profielschets was voorgeschreven.

'Groningen Krijgt Zijn Zin: Wallage', kopte het Nieuwsblad gisteren. En in een commentaar concludeerde de krant: 'Groningen wilde Wallage en Wallage wilde Groningen. Als dat gebeurt is het voor beide partijen een felicitatie waard.'

Meer over